Közel egymilliárdot ért Bond sportkocsija

2016.02.19. 16:47

A becsült értékének több, mint a kétszereséért kelt el a legutóbbi James Bond film, a Spectre sportkocsi-főszereplője, az Aston Martin DB10-es. Ezt az autót kifejezetten a film kedvéért építette a brit sportkocsigyártó legolcsóbb modellje nagyon kis példányszámban, a V8 Vantage alapjaira, ami miatt nem csak a filmrajongók, de az elszánt autógyűjtők számára is különleges értéket képviselhet. Az árverésen ennek megfelelően alakultak a licitek.

A Christie's eredetileg is meglehetősen nagy összeget, egymillió angol fontot várt az egyetlen eladó DB10-esért, de a valóság messze felülmúlta a várakozásokat. Az árverésen egy ismeretlen licitáló 2,1 millió fontot kínált az autóért, ami valójában, minden adó és jutalék hozzáadása után 2,434 millió fontos kiadást jelent a majdani tulajdonosnak. A pénz persze nem az Aston Martiné vagy a Bond filmeket forgató stúdióé lesz: az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet kapja a 2,1 milliót, ami nagyjából 834 millió forintnak felel meg. Messze ez volt a jótékonysági árverés legdrágább eladott tárgya: a második a halálfejes kosztüm volt, amelyet Craig a film elején visel, ezért 98 500 fontot kínált valaki.

A DB10 autógyűjtő-szempontból mindenképp nagyon érdekes darab, hisz miközben egyetlen más autó sem néz ki így a világon, a karbantartása mégsem jelenthet gondot, hisz nagyrészt a V8 Vantage alkatrészei lapulnak az egyedi burkolat alatt, ami meglehetősen gyakori autó, legalábbis Aston Martin mércével mindenképp, hisz sok ezret adtak el belőle az elmúlt években.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.