Hihetetlen döntés: szabadon másolható az Evoque

2016.06.23. 10:59

Legutóbb arról adtunk hírt, hogy a Land Rover beperli a Landwind nevű kínai autógyárat, mert az lemásolta a Range Rover Evoque formáját. A védjegyek elbírálásával foglalkozó kínai hivatal – alighanem erre válaszul – hivatalosan megfosztotta az Evoque-ot minden jogvédettségtől Kína területén. Így aztán nem lesz egyszerű megnyerni a pert.

A hivatalos indoklás szerint a Land Rover már azelőtt bemutatta az autót, mielőtt Kínában védelmet kért a formatervre, ezért a korábban garantált védettséget visszavonták. Ugyanakkor a klón, a Landwind X7-es is ugyanígy járt, mivel – tessék kapaszkodni – túlzottan hasonlít a jogvédelmet már nem élvező Evoque-ra. A döntés elvben annyit jelent, hogy mostantól Kínában bárki összedobhat egy Evoque másolatot, és különösebb következmények nélkül forgalmazhatja is.

A Land Rover ezzel együtt folytatja a jogi harcot, arra alapozva, hogy a Landwind X7 alkalmas a vásárlók megtévesztésére, de jogi szakértők szerint az ügy így meglehetősen szubjektívvé válik – ez pedig azt jelenti, hogy a kínai bíróságon múlik, hogy igazat ad-e a brit cégnek, vagy elutasítja a keresetét. Az esélyekről annyit, hogy még nem hallottunk olyan kínai bírósági döntésért, amely hasonló másolási ügyekben a sértett javára ítélt volna. Ráadásul a Landwind jelentős részben kínai állami tulajdon, így nem igazán érdemes fogadni a Land Rover sikerére.

A brit gyártó legfeljebb azzal vigasztalódhat, hogy könnyedén blokkolhatja az X7 forgalmazását Kínán kívül szinte bárhol, hisz az Evoque formáját mindenhol másutt hatékonyan védi a törvény.