Nem lesz új Alfa Spider

2016.09.09. 06:06

Az AutoNews híre szerint néhány típus, amelynek az érkezését szinte biztosra vettük, talán soha nem érkezik meg. Valószínű, hogy a gyáriak is megnézték, hogy miből tudnának nagyobb mennyiséget eladni.

Valószínűleg a Spider legfájdalmasabb áldozat, hisz ez a modell eddig fontos része volt a márka sportos arculatának. Az Alfa Romeo 4C és a Fiat 124 Spider mellett azonban túl nagy luxusnak tűnhetett még egy sportkocsi, amelytől kereskedelmi szempontból jelentős eladások nem várhatók. Korábban olyan pletykák keringtek, hogy a Giulia műszaki alapjaira épülhet az új Spider, de most az a legvalószínűbb, hogy ebben az évtizedben már nem mutatnak be újabb Alfa Romeo sportkocsit.

Szintén meglepetés, hogy a Giuliánál nagyobb szedán sem készül el. Ennek a modellnek Észak-Amerikában lehetett volna jelentős szerepe, de úgy néz ki, ezt is feláldozzák annak érdekében, hogy minél hamarabb kiépíthessék a márka SUV-kínálatát. A Stelvio, amely a Giulia szedán aszfalt-terepjáró megfelelője, még az idén ősszel bemutatkozik, de ez csak a kezdet: állítólag készül egy másik modell is, amely a BMW X5-ös riválisa lehet. A műszaki alapok végső soron adottak, a Maserati Levante szerkezetére építkezhetnek a tervezők, így bőven az évtized vége előtt elkészülhetnek a típussal.

A Fiat Chrysler hatalmas összeget fordít az Alfa Romeo fejlesztésére, abban a reményben, hogy az észak-amerikai piacra való visszatéréssel, illetve a választék teljes megújításával 400 ezerre növelhetik az éves eladásokat a jelenlegi, bőven százezer alatti szintről. Úgy néz ki, ebben a folyamatban az SUV fazonú típusoknak szánják a főszerepet, ami a keresletet és a piac változásait figyelembe véve valószínűleg a legjobb döntés az Alfa Romeo részéről. Az már más kérdés, hogy mindez nemigen illeszkedik a márka hagyományaihoz, de az elmúlt évek mélyrepülését nézve egyre világosabb, hogy a hagyománytisztelet nemigen tartaná el a Fiat prémium-márkáját.