Elképesztő kanyarsebességet tud a Red Bull sportkocsija

2016.10.22. 10:02

Minden eddigihez képest elképesztő aerodinamikai jellemzőket ígér az Aston Martin és a Red Bull közös fejlesztésű sportkocsija. Mindezt ráadásul úgy érték el, hogy egészen innovatív stílusban tervezték meg a kasznit. Nincs például hátsó szárny.

A karosszéria kialakítása mellett aktív futóművet is kapott az AM-RB 001-es, amelynek így a hasmagassága számítógép által vezérelve folyamatosan változik a körülményekhez és a sebességhez igazodva. A kiváló tapadásnak és leszorító erőnek köszönhetően állítólag akár 4 g-s oldalgyorsulást is tapasztalhatnak a vezetők - ez pedig már Forma-1-es szint.

A nagyjából egytonnás autóba ezer lóerő körüli V12-es került, tehát nagyjából 1:1 lesz a súly-lóerő aránya. A gyorsulása az ígéretek szerint egészen parádés lehet: a 320 km/h körüli sebességet tíz másodperc alatt tudhatja. Összehasonlításképpen: a LaFerrari 15,5 másodperc alatt van háromszázon.

Az AM-RB-ből összesen 175 példány készül, a durvább, kimondottan versenypályára szánt változatból 25-öt gyártanak. Az alapkivitel - furcsa ilyet mondani egy efféle gépre - 850 millió forintnak megfelelő árcédulát kaphat, a pályagép még drágább lesz. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mikor szállítják le az első darabokat.