A BMW összefoghat a Great Wall-lal

2017.10.11. 11:51

A Reuters híre egy névtelen belső forráson alapul: eszerint a BMW új kínai üzem létrehozását tervezi Csangsu városában, a Great Wall Motors közreműködésével. Ez volna a BMW második kínai vegyesvállalata – az igazi kérdés az, hogy erre mi szükségük lehet.

bmwchina

A BMW a kínai autópiac gyors bővülésének időszakában már megteremtette helyi bázisát a China Brilliance-szal közösen, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy második helyi gyárat is alapítanának, más BMW vagy Mini modellek helyi gyártására. A Brilliance-nál jelenleg az 1-es, a 2-es, a 3-as, az 5-ös és az X1-es BMW-k összeszerelése folyik, valamink az előző X1 bázisán készülnek Zinoro márkajelzésű elektromos járművek. Azzal kapcsolatban, hogy egy másik üzemben mit gyártanának, egyelőre csak találgatásokkal találkoztunk.

Egyrészt évek óta lehet hallani olyan pletykákat, hogy a Mini egyes típusainak gyártását is megkezdenék Kínában. Másrészt könnyen lehet, hogy a tervezett kötelező villanyautó-arányt próbálnák kielégíteni az új üzem segítségével. Egyesek szerint az is lehetséges, hogy a Brilliance leváltását tervezi a BMW, mivel a kínai cég a kisebbek közé tartozik: tavaly mindössze 162 ezer autót adtak el. A Great Wall nagyobb piaci szereplő, amelynek azonban mindeddig nem akadt külföldi gyártópartnere.