A Mitsubishitől vesz villanyautókat a Peugeot

2009.03.02. 15:25

Újabb típus bérgyártásáról írt alá megállapodást a francia és a japán cég: a PSA ezúttal a Mitsubishi elektromos kisautóját veszi át európai forgalmazásra.

A mára már csaknem gyártásra kész i-MIEV Japánban, Mitsubishi márkanéven már az év végén kapható lesz, ám az európai forgalmazásról eddig csak feltételes módban esett szó. A Peugeot által megrendelt változatok azonban csak 2010 és 2011 fordulójára érkeznek meg, részben nyilván azért, mert az európai bemutatóhoz el kell végezni néhány változtatást a típuson. Részint azért, mert a villanyautó alapjául szolgáló Mitubishi i-t kizárólag a japán piacra szánták - így egyebek közt el kell készíteni a balkormányos változatot -, részint azért, hogy legyen idő megtervezni a Peugeot és a Citroën jelvényes kivitel eltérő formájú burkolóelemeit.

A Mitsubishi évek óta foglalkozik az i-MIEV fejlesztésével, így sikerült egész elfogadható paraméterekkel rendelkező elektromos hajtásláncot kialakítani. A prototípusok akár 160 kilométert is megtehetnek egy feltöltéssel, és megfelelő gyorstöltőt használva akár 35 perc alatt feltölthetők az akkumulátorai kapacitásuk 80%-ára, így normál városi használatra biztosan alkalmasak. A Peugeot-nak komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy ilyen autókkal jelenjen meg a piacon, mivel a francia kormányzat több ezer eurót ígért minden villanyautó eladása után. Ugyanakkor az önálló fejlesztés eurómilliárdokba kerülne, így a PSA számára a Mitsubishi kínálta lehetőség a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás.

Az üzlettel a Mitsubishi is jól jár, mivel így akár megduplázhatja a gyártást, ami az i-MIEV előállítási költségeit jelentősen csökkenti. A kérdés így csupán az, hogy lesz-e elegendő kereslet a villanyautók iránt, hiszen a benzin- és dízelmotoros konkurensek valószínűleg így is jóval olcsóbbak lesznek, és hosszabb távú utazásra is alkalmasak, azaz egy átlagos felhasználó számára még mindig vonzóbbak lehetnek, mint az akkumulátoros kisautók.