Szellem a múltból: fotón a Smart ForMore

2009.05.06. 10:17

Most láthatjuk először a legnagyobb Smart modellt, négy évvel azután, hogy be kellett volna mutatkoznia.

A ForMore kivételesen szerencsétlen sorsú autó: bár a fejlesztése eredményesen lezárult, a hivatalos bemutatóját előbb elhalasztották , majd végleg feladták a gyártására vonatkozó terveket. Így a közönség csupán egy vázlatot láthatott róla, a kész autót azonban eddig csak a gyáriak ismerték. Rossz nyelvek szerint azért jutott erre a sorsra mert amikor megmutatták néhány potenciális vásárlónak, a többség úgy nyilatkozott, hogy soha nem adnának pénzt egy ilyen autóért.

A prototípus fotóját látva alapján azt mondanánk, ennyire azért nem borzasztó a ForMore, bár kétségtelen, hogy fantázia nem sok van benne. Úgy néz ki, mintha felnagyítottak és megnyújtottak volna egy Smart ForFourt. Ugyanaz az orr-rész köszön vissza, és az ajtókat keretező, a karosszéria többi részétől eltérő színű keret is felbukkan rajta, csakhogy ez az autó jóval hosszabb négy méternél. A típus az előző C osztály alapjaira épül, és egyes források szerint a fejlesztésével szerzett tapasztalatok nem mentek teljesen veszendőbe: a Mercedes mérnökei később a GLK kialakításánál hasznosították azokat.

A ForMore-t 2005 szeptemberében, Frankfurtban mutatták volna be, de már az év áprilisában eldőlt, hogy a premier elmarad. A prototípusok azóta állnak valahol egy raktárban, és ha valami csoda nem történik, előbb vagy utóbb a zúzdában végzik.