2011.11.05. 17:02

Tisztelt Autódoktor!

Az autóm a legutóbbi környezetvédelmi vizsgán piros matricát kapott, ami idáig nem igazán tűnt fel. Viszont a szmogriadó miatt nem tudom használni az autót BP-en belül,mert ugye tilalom van.

Szerintem a besorolás nem teljesen jogos. Az autó egy 2000-ben gyártott Ford Focus 1.6 benzin. Ennek a kocsinak milyen a környezetvédelmi besorolása, illetve hogyan tudok a forgalmiba jegyzett besoroláson változtatni?

Válaszodat előre is köszi!

Tamás


Üdv.

Van egy 1998-as Swiftem, 1.3-as.

Piros a környezetvédelmi plakett rajta. Lehet ezt módosíttatni valahogy?

Ha igen, hol és hogy?

Köszönöm:

Laci


Kérdés:milyen színű környezetvédelmi matricát kell feltenni?

Személygépkocsi: 2000-ben forgalomba helyezett, limitált Suzuki Swift 1,3 GLXm katalizátoros.

2010-ben, a műszaki vizsgát követően a forgalmi engedélyt kicserélték, a V.9 rovatba 02-t jegyeztek be, és piros színű matricát ragasztottak fel.

Kérem kérdésem megválaszolását.

Válaszát előre is köszönöm:

Péter


Kedves Tamás, Laci, Péter, s valahány név a naptárban!

Amennyiben az önök autóit 1996 után, Magyarországon, vagy az Európai Unió valamely országában helyezték először forgalomba, kérésre átsorolhatóak a kék matricás, 4. környezetvédelmi osztályba.

Azon autók esetében, amelyek azóta jártak műszaki vizsgán (tehát szinte mind), elvileg a műszaki adatlapon már a javított besorolás szerepel, amennyiben tulajdonosváltás is történt, a forgalmiban is. Persze ez csak elmélet, sok esetben ezzel egyszerűen nem foglalkozott a tanúsítványadó vagy az okmányiroda.

Ha tehát önnek a forgalmi engedélyben 2. kategória szerepel, és az autó EURO-II minősítésű, vagy egyszerűen csak 1996. január 1. utáni első forgalomba helyezésű, akkor a következőket teheti:

1. A következő műszaki vizsgán jelzi ez irányú igényét, és a tanúsítványadó kiállítja a 4. környezetvédelmi osztályba sorolást tartalmazó Műszaki Adatlapot.
2. A Nemzeti Közlekedési Hatóság kijelölt vizsgálóállomásán kér egy úgynevezett műszaki szemlét, melynek során a hatóság megállapítja a korrekt besorolást, majd  szintén kiállít egy Műszaki Adatlapot. Ennek a szemlének a hatósági díja 1770 Ft.

A Műszaki Adatlappal besétál egy okmányirodába, ahol bejegyzik az adatváltozást. Ez sajnos gyakorlatban a forgalmi engedély cseréjét jelenti minden esetben, mindhárom, még érvényes típus esetén (kétlapos, háromlapos "szöveges", háromlapos "kódos"). Ennek költsége jelenleg 6000 Ft.

Hozzáteszem még, hogy a Hatóság által tévesen bejegyzett adat javítása elméletileg térítésmentes, így az okmányirodai ügyintézés során a forgalmi engedély cseréjének költségét nem terhelik az ügyfélre, ám a műszaki vizsgán kívüli műszaki szemle díját várhatóan meg kell fizetniük.

Fontos, hogy a törzskönyv cseréje ilyenkor nem szükséges.

Üdvözlettel:

Autódoktor