Lovak százainak nyihogása hallassék!

2015.03.19. 11:09

Tisztelt Autódoktor,

Van egy Citroën C4 Coupém, 1.6 16V 110Le. Őt szeretném egy kicsit egyedivé tenni, szép lassan haladok vele. A csóri 110 lovas 1.6-os motorból lehet-e többet kicsikarni vagy ne is vágyjak rá, hogy jobban menjen? A neten utána olvastam a chiptuningnak, ott írtak szépet és jót, 12-25 lóerő közötti és 15 Nm nyomaték növekedésről írtak.

A kérdésem az lenne,hogy ilyen mértékű teljesítmény növekedést ha valóban elérnek érezhető változást fog hozni az autó dinamikájában ? Érdemes-e 50-80 ezert forintot költeni rá? Szeretnék pár tanácsot kapni, hogy mivel lehetne nagyobb teljesítményt kihozni a motorból, úgy hogy ne kelljen egy kisebb vagyont rákölteni és ezeknek mi a negatív hatása. Bármilyen megoldás érdekel.

Nagyon köszönöm a segítségét! Peti

Kedves Peti!

Az autók tuningolásánál mindig eljő' a pillanat, mikor meg kell határozni a felhasználási területet: mindennapi használatú autó, vagy hétvégi hobbikocsi légyen a szeretett négykerekűből. Ezen kívül a teljesítmény növelésére szánt összeghatár is jó, ha az elején megfogalmazásra kerül - nem könnyű megállni ugyanis a fejlesztés komolyra fordulása esetén.

Nagyobb teljesítmény - nagyobb fékek - futómű átalakítások, stb. és ezek komoly kivitelezése esetén vödörszámra, esetleg talicskával lehet majd önteni a pénzt az autóba.

Nem leszek népszerű, de ha több pacit szeretne a jobb lábával mozgósítani az autó komfortjának megtartása mellett - ide tartozik a megbízhatóság is - akkor a legegyszerűbb egy kétliteres verziót beszerezni. A motor mechanikájának nagyobb megváltoztatása nélkül a vezérlőegység szoftverének optimalizálása lehetséges, de kellő körüljárással, referenciákkal érdemes a piacon ezirányban körülnézni! Ilyenkor csekély mértékű rugalmasságot esetleg kaphat az autó, de csodára ne számítson, még ha azt ígérik is.

A sportlégszűrő, űrtechnika-gyertya, szilikonkék szívócső pedig legfeljebb a boyracerek látványvilágában adhat hátszelet, az autó egy kicsivel sem javul tőle, sőt.

2.0 16v VTS! Ez lebegjen a szemei előtt! Ha megvan, ne legyen rest kigurulni vele a Parkoló Parádéra! De a gyári 1.6 16v is szép, csak ne csináljon belőle Frankeinsteint!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu