Kicsi, de biztonságos városi autót

2015.04.05. 08:55

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 
Kedves Becsületesnepper!

A nem túl távoli jövőben szándékomban áll a jelenlegi kis autómat ('97-es Suzuki Swift) lecserélni valami biztonságosabbra és megbízhatóbbra. Nincsen konkrét ötletem, de egy VW Polo, esetleg egy Toyota Yaris, amivel szimpatizálnék, bár persze más is szóba jöhet. Nem igazán értek az autókhoz, ezért kérném a tanácsát, mit érdemes megnézni, megvenni.
A szempontok:
- maximum 1.2-1.4-es motor,
- 5 ajtós kivitel,
- kisebb méretű, de 4 személy utazására és gyerekülés szállításra alkalmas legyen,
- kb. 6-700 ezer forintig gondolkodom az árban, ebben a tartományban a lehető legbiztonságosabb autó(Isofix rendszer nagy-nagy pluszpont),
- klíma, első üléses légzsák, elektromos ablakemelő legyen benne,
- lehetőleg nem túl magas fogyasztással.

Mindenképp olyan autót keresnék, aminek a szervizelési költségei nincsenek az egekben, illetve alkatrészei viszonylag könnyen beszerezhetők.

Van autókereskedő rokon, aki elsősorban Olaszországból hoz be autókat, nekem is hozna, de nem tudom, azok mennyire megbízhatóak, milyen ott az utak állapota, a tulajdonosok mentalitása.

Fontos lehet még, hogy alapvetően városi kisautónak és gyerekszállításra használnám, nem hosszú távokra és nem autópályára. Mivel a vezetési rutinom még kicsi (kb. 20 ezer km), ezért könnyen kezelhető autót szeretnék.


Előre is köszönöm, ha tud tanácsot adni!
Judit

Kedves Judit!

A Yarissal nem lő mellé, nagyon megbízható, fillérekből fenntartható autó, mivel szinte soha nem romlik el. A Polo is jó lehet, az is egy egyszerű autó, ott a tizenhat szelepeseknél a gyújtó trafók szoktak tönkre menni. Alapjaiban nem rossz ez sem, ha nem nyúl szerencsétlenül mellé. Szerintem műszakilag a Toyota sokkal igényesebb és megbízhatóbb autó, de népítélet szerint is a Yaris sokkal jobb, mint a Polo.
 
Az Olaszországi autóhasználatot számtalan legenda övezi, ezek nagy része nem minden alapot nélkülöz. Az hogy a karosszéria körbe van nyomkodva, elég alap náluk, ők így parkolnak, ennek ellenére lehet sok normális autót is találni. Ott sem mindenki hülye, a normális ember ott is vigyáz az autójára. Az utak állapotára kitérve, el tudja képzelni, hogy egy fejlettebb országban rosszabbak legyenek az utak, mint nálunk? Ön vélhetően ismeri a rokonát, ha amúgy megbízik benne, vegye igénybe a segítségét, csak nem csapja be. Vétel után egy alap szervizt csináltasson rajta a biztonság kedvéért.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.