Első autónak TDI vagy benzines?

2015.07.26. 08:28

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

24 éves vagyok, és az első saját autó vásárlása előtt állok. Nagy dilemmába vagyok GOLF 4 1.9 TDI /  Megane közt  között gondolkozok. Évi 10-15 ezer kilómétert megyünk, főképp városban. Autópályán szökőévben egyszer ha járunk.

Kérdésem lenne a következő megérné-e számomra az a kockázat, amely a turbócsere és a kettőslendkerék mizériát rejti magában picit dinamikusabb stabilabb teljesítményért és pár literrel alacsonyabb fogyasztásért? Szüleimnek egy Renault Scenic 1,4-es benzines autója van. Nem egy versenyautó, de a-ból b-be elvisz. Őszintén megvallva pont ezért nézegettem a Megane-kat 1,5 DCI-vel átlag annyiért van normális állapotú jóval fiatalabb (akár 8 évvel is !) Renault mint VW, felszereltségről nem is beszélve.

Mára mára égető kérdés lett az autó, kis Suzuki Swift volt az elképzelés, de egyszer veszek a korlátaim közt normális autót amit a családgyarapításig vígan használhatnék.
Olyan kérdés is felmerül,vajon jobban megéri német import és venni egy kakukktojást vagy itthon egy "biztosnak" igérkező ésszerű keretek közt leinformálható autót vásárolni? Papírozással rendbe rakással kb. egy árban van, nem vagyok egy autóguru kb. 2 hónapja nézelődök a Golfok közt, de a benzinesek közül már van pár 500-600-ért normális dizelben ez közel 800-1 millió forint közt jár.

Mit tudna tanácsolni, mi volna az ideális választás? Anyagi lehetőségeim 600-900 e forint közt mozognak ebben benne van az átírás és az esetlegesen felmerülő gyors szerviz lehetősége pl vezérlés csere.


Várom mihamarabbi válaszát!

Norbi

Kedves Norbi!

A VW csoport régi 1.9 TDI-je, és a Renault 1.5 dci-je egész egyszerűen nem összehasonlíthatóak. Mindkettő lehet nagyon jó, amíg működik, de amíg az 1.9 TDi agyonüthetetlen, addig a Renault inkább lesz szopóroller, részben a gyári harmincezres olajcsere előírások miatt, amit ha betartanak, nagy eséllyel csapágyas lesz a motor 150 ezer kilométeres korára, részben pedig a megbízhatatlan befecskendező rendszer miatt. Ezek közül a Golf 1.9 TDI, nem kérdés, a Renault nem véletlenül kerül annyiba.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.