Öt kilométerek hideg motorral. Naponta többször

2015.10.20. 12:04

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Nepperűző!


Naponta négyszer vagy nyolcszor megyek ca. 5 km-es utakat városban, miközben 1-3 órát állok egy helyen. G Astrám ezt 12 l/100km-el teljesíti, nem is csodálom. Le akarom cserélni az Astrát, mert öreg, és minden baja van. Prius II. is felmerült.


Kérdésem:

  • A hideg motorral történő közlekedésből eredő nagy fogyasztást, nem kívánatos kopást, el tudom kerülni?
  • Le tudom csökkenteni a hideg városi fogyasztásomat 5 l/100km környékére?

Azt már kinyomoztam, hogy a diesel, vagy a gázos autó nem jó lépés. A Toyota hibriddel jól járnék? Havi átlag 1000 km-t megyek.

 
Köszönettel: László

Kedves László!


Sajnos ezzel a kérdéssel nem tudok mit kezdeni. Az apukámnak 1,3-as automata Swiftje van, ugyanígy használja, és tíz litert fogyaszt neki a Suzuki. Ha hosszút megy, akkor elég neki hat liter is.


Léteznek állófűtések benzines autókhoz is, ezzel elérheti azt, hogy a hűtővíz meleg legyen, és ne állandó szívatóval menjen a jármű. Ennek két variációja van, az egyiknél beprogramozza, hogy mikor akar indulni, és addigra felfűti a vizet, a másiknál egy távirányítóval indítja el a folyamatot. Van amelyik az utasteret is felfűti, és már meleg autóval indul útnak télen. Ezek a rendszerek sem levegővel mennek, hanem a tankban lévő üzemanyagot használják el, így többlet fogyasztást generálnak, de korántsem akkorát, mint a hideg motornál tapasztalható.  Ezzel eléri, hogy részben meleg legyen a motorja. Itt a hangsúly a részben melegen van.

Állófűtés felmetszve
Állófűtés felmetszve

Sokan azt hiszik, hogy ha a vízhőmérő középen áll, akkor már meleg a motor. Ez nagyon nem így van. Ekkor még a motorolaj nem meleg, és a blokköntvény sem. A motor az üzem meleg állapotát csak tíz-húsz, esetleg még több kilométer megtétele után éri el. Ez függ a külső hőmérséklettől, a motorolaj mennyiségétől, a vezetésünk tempójától, illetve az adott motor fajtájától, hogy mennyi veszteséghőt termel. A motor akkor meleg, ha a hűtővíz, a motorolaj  és a teljes motorblokk egyenletes hőmérsékleten van. Innentől szinte mindegy, hogy mit csinálunk a motorral, kinyomhatjuk a szemét, baja nem lesz, feltéve, hogy nem tartottuk be azt a marhaságot, hogy a gyári előírásnak megfelelően harminc ezrenként cseréltük az olajat.

A nyomaték öl, nem a fordulat
A nyomaték öl, nem a fordulat

Olvassák el Göbölyös Zsolt írásait a hideg üzemről és a hideg indításról, ha eddig nem tették volna, és kezdjék eszerint használni az autójukat. A célként kitűzött öt literes fogyasztást ebben az életben nem fogja elérni ezzel a fajta használattal, de egy Prius-szal azért közelíthet hozzá. A japán benzines motorokra jellemző, hogy nagyon gyorsan melegszenek, és már egész kis távok (1-2 kilométer) megtétele után meleg a vizük (nem a motor). A Prius-nál viszont pont az az eset van, hogy amint elveszi a gázt, azonnal leáll a motor, tehát nem melegszik. Ilyen üzemben még sosem használtam Prius-t, de a G Astrához képest szerintem literekkel jobban járna, és be tudna menni bőven a tíz literes fogyasztás alá. Az ideális autó az ön esetében egy elektromos autó lenne, de ezek még jellemzően nagyon drágák használtan is. A franciáknak volt régen teljesen elektromos  Peugeot 106-osa, ezekből elvétve felkerül a használtautós portálokra egy-egy másfél millió környékén. Ha esetleg belefut egy ilyenbe, célszerű az akkumulátorok állapotát ellenőriztetni.


-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.