Révbe értél, Mercid van

Mercedes-Benz A180 - 2013.

2013.04.01. 06:23 Módosítva: 2013.04.01. 12:48

Adatlap Mercedes-Benz A A180 - 2013

  • 1595 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
  • 122 LE @ 5000 rpm
  • 200 Nm @ 1250 rpm
  • 6 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    9.2 másodperc
  • Végsebesség:
    202 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.8 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    7.7 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.7 l/100km
  • 6 828 700 Ft

Ennél alapabb Mercedes nem létezik. 122 lóerő, ami a ma létező leggyengébb benzinmotort jelenti; az A-osztályban, ami ma a legkisebb típusuk. Ráadásul nem valamilyen puccparádés kivitelben, hanem szövetkárpittal, manuális klímával, kézi váltóval. Belegondolni is rémes!

Egy nagy frászt. Az alap Mercedesek imádnivalóak, és az egy hét tapasztalatai alapján azt mondom, hogy talán beneveznék egy automata klímára, de a sok csili-vili fele biztos nem kéne. Bár biztos  viccesen mutatna alatta a lemezfelni, mi a tesztautót úgy félmilliónyi könnyűfém felnin kaptuk meg. Igaz, a belépő Merci, kezdő Mercedes-tulajoknak 6,8 milliótól indul (illetve indult, amikor még 295 volt az euró). A vicc az, hogy még így is sikerült úgy belerendelni jó pár cuccot, hogy az alapautó-érzés nem múlt el, viszont az ára célba vette a tízmilliót. Talán ezért lehet az, ahogy az importőr ügyvezetője fogalmazott: még ma sem a 25 évesek veszik az úgynevezett fiatalos Mercedeseket. Mindegy, nem az számít, hány éves a Merci-vevő, csak a szíve legyen fiatal.

Mégis mit tartalmaz ez az 1300 kilónyi Mercedes? Azt már megszoktuk, hogy fronthajtásos, de így, hogy a tél emléke még ennyire közeli, talán belátjuk: ez sokszor előny. Az orrába 1,6 literes turbómotort szereltek, bár ahhoz, hogy ezt a 122 lovat kihozzák, alapvetően nem lenne szükség turbóra. Hogy mást ne mondjak, a Hyundai 136 lóerős szívó 1,6-ost kínál. De akkor miért csinálja ezt a Mercedes? Mert olcsón akar sok motort gyártani: a 200-as jelzésű benzinmotor is ugyanez, csak azt már 156 lovasra lőtték be.

Az új A-osztály teljesen nyilvánvalóan ugyanonnan akar vevőket fogni, ahonnan az 1-es BMW és az Audi A3. Kábé akkora is, mint ezek, de azt hiszem, dizájnban messze a legmerészebb. És talán a legjobb, mindenesetre az Audi látványos kockázatkerülése nagyon feltűnő, ha mellé állítjuk az A osztályt.

A kis Merciről elég könnyű megállapítani, hogy annyira nem is kicsi. A tengelytávja például akkora, mint az aktuális Toyota Avensisé (2,7 méter), ami akkor is durva, ha tudjuk: az újabb középkategóriás autóké ma már a 2,8 métert nyaldossa. Mégis mitől érzi az ember mégis kompaktnak? Például attól, hogy a felső részt nagyon rádöntik az utastérre - többször megesett, hogy a vezetőülésben fészkelődve bevertem a fejem az utastérvilágítás dudorába, annyira dől a szélvédő. A szűkautó-érzést a kis ablakfelületek is erősítik, pláne hátul. A tesztautó hátsó üvegei sötétítettek voltak, de még a B oszlop burkolatát is feketére készítették, ettől bizony az A osztály passzentosabbnak tűnik annál, mint valójában.

Pedig hely van benne. Nem javasolnám senkinek, hogy menet közben állítgassa előre-hátra a vezetőülést (amúgy sem), mert aki alacsonyabb, az annyira hátra tud gurulni, hogy egyáltalán nem éri el a pedálokat. Aztán jönnek a vicces jelenetek. Végül is hátul van hely a térdnek, de nincs Pullman-érzés: egy átlagfelnőtt elfér, és kész, ennyi kell. A csomagtartója 340 literes, ami kissé átlagon aluli, de még elmegy, pláne ha tudjuk, hogy hátul egy egészen komoly, multilink futómű foglalja a helyet.

De mi az igazán jó benne?

Totalcar értékelés - Mercedes-Benz A A180 - 2013

Kicsi, de bombasztikus a formaterve és ez el is tudja adni. Szerencsére elég jó is, bár ennyi pénzért ez el is várható: csendes, jók az ülései, kíválóan rugózik. Viszont a kis turbómotor nem túl takarékos, de legalább jól megy.

Népítélet - Mercedes-Benz A