Bármit csinálok, százon 5,7

Toyota Avensis 2.0 D-4D Travel Edition

2011.04.26. 06:35

Adatlap Toyota Avensis Travel Edition 2.0 D-4D - 2011

  • 1998 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
  • 126 LE @ 3600 rpm
  • 300 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    9.7 másodperc
  • Végsebesség:
    200 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    5.4 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    6.7 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.6 l/100km
  • 7 740 000 Ft

Félig-meddig a használtteszt rovatunkba passzolna ez az Avensis, ami valahogy elkerült minket. Szerencsére még pont elcsíptük, 27 770 kilométerrel és a 125 lóerős dízelmotorral. Valami limitált széria, Travel Edition…

Tesztautó viszonylatban soknak számít ennyi kilométer. Meg merem kockáztatni, hogy egy gondos tulaj 80-90 ezer kilométer alatt lakja le annyira a kocsiját, mint mi, autós újságírók 27 ezer alatt. Úgy tűnik, az Avensis jól bírja a gyűrődést, az elhasználódása egyetlen dologról volt észrevehető: a kemény műanyagjai karcosodnak, ami nem szép. Ilyenből van minden, a műszerfal felső puha borítását és a középkonzol szálcsiszolt műanyagjait leszámítva. Ha erre figyel az ember, úgy tűnik, nagyon egyben marad a belső tér. Nem hullik szét, nem kezdenek el zörögni a félig leeresztett ablakok satöbbi.

Az Avensis amúgy egy konzervatív autó. Nem akar túlzottan tetszeni, mert a Toyota-vásárlót rögtön elbizonytalanítaná. Miért ilyen szép? Miről akarja elterelni a figyelmet? Sokan pont ezért jönnek a Toyotához, mert már volt gyanúsan gyönyörű autójuk.

A kissé bumfordi limuzinformának vannak határozott előnyei. Nincs szorongás meg feszengés, mint egy Insigniában. Tényleg hatalmas belülről, nem dőlnek az oldalablakok az ember fejére, az ülések jók. Kardánalagút nincs a padlón, ettől hátul hárman is normálisan elücsörögnek. A csomagtartó nagy, de a kis lukon nagy dolgok nem férnek be. Egyszóval, aki komolyan gondolja a pakolást, vegye inkább a kombit.

Az Avensisben a jól végzett iparosmunka a legszerethetőbb. Az ajtók szépen szóló, tompa puffanása hátulra is jár, nem csak az elsőkhöz; a hátsó ablakok is teljesen leereszthetők; mind a négy ablakemelő automata (azaz nem kell a gombot végig nyomni), és még van egy csomó apróság, amit szeretnek elsunnyogni az autógyártók.

Cserébe viszonylag kevés az újfajta, csilivili extra benne, semmi kanyarlámpa, radaros tempomat, komfort index vagy hasonló – ilyesmit a csúcsváltozatba pakolnak, nincs kívánságműsor. Még az elektromos kéziféket is kézzel kell kezelni, mindössze arra hajlandó, hogy elinduláskor automatikusan old.

Ennek ellenére ez a Travel Edition egy jó összeállítás. Alap a kétzónás klíma, és jár hozzá egy navis, bluetoothos, tolatókamerás, USB-s rádió, ami önmagában vagy hatszázezer forintos előny egy hasonló kivitelű Passathoz képest, amibe egy USB-csati is plusz negyvenezer. Igaz, szokatlan a Toyota-navi kezelési logikája, de ingyé' meg lehet szokni, a térképe meg viszonylag aktuális.

Ha már Travel, kicsit hiányoltam a tempomatot. Ebben a változatban nincs kulcs nélküli indítás, szóval hozsánna néked, specifikáló részleg, mert megúsztunk egy csomó felesleges pittyegést, sípolást és figyelmeztetést.

Totalcar értékelés - Toyota Avensis Travel Edition 2.0 D-4D - 2011

Úgy tűnik, hogy az Avensis a 125 lóerős dízelmotorral a legjobb. Ne tévesszen meg kicsinek tűnő kis teljesítmény, meg az, hogy 150 és 177 lóerős dízelek is vannak hozzá. Elképesztően takarékos, minden várakozáson felül erős, dízel létére nem hangos és sokkal élénkebben veszi a gázt, mint a D-CAT-os változatok. Vannak apró hibái, de benne lenne a kategória első öt helyezettjében nálam, ha nem lenne szedán. A kombi, ugyanezzel a motorral benne is van.

Népítélet - Toyota Avensis