Amitől menő lett Amerikában az Alfa Romeo

2008.01.08. 17:38
51 hozzászólás

Régebben lehetett Alfa Romeót kapni Amerikában. Főleg egy film miatt, amit negyven év késéssel, de végre láttam: Mike Nichols 1967-es „Diploma előtt”-je (The Graduate).A „Diploma előtt” eredeti plakátja

El sem tudom képzelni, mennyire durván progresszív lehetett ez 1967-ben, amikor 2007 decemberében kapkodnom kellett utána a levegőt.

És nem elsősorban azért, mert eszembe jutott, hogy a The Secret of Monkey Island című videójáték egyik kulcsjelenete – amikor a főhős Guybrush Threepwood azt kiáltja szerelmének, Elaine Marleynak, aki épp összeházasodni készül LeChuck szellem-kalózkapitánnyal, hogy „Elaine! Elaine!” – ebből a filmből van, mert nem jutott eszembe.

Shadai barátom, akivel láttam, csak ennyit írt róla:

Mrs. Robinson, Dustin Hoffman, Simon&Garfunkel, generation-gap, Alfa Romeo, siksze-szöktetés, feszülettel hadonászás a templomban. 10 pont.

shadai: (Zsidó) Filmek Karácsonyra (Judapest.org) →

Nevezett Alfa a film előtt egy évvel bemutatott Spider 1600 Duetto, amit a főhőst alakító Dustin Hoffman vezet minden második képben, többek között ebben:

Próbálok jobban fejbevágó autós pillanatra gondolni sivatagos filmművészeti ismereteimből, de semmi. A Duetto, az apró motor nagyszerűen kevert pörgése, és akkor zene és Golden Gate híd a Bay Bridge. Mike Nichols egy átkozott manipulátor. Az ujjak, amik ezek után a mobile.de-be gépelik a megfelelő paramétereket, nos, azokat az ujjakat nem a hozzájuk kapcsolódó idegek mozgatják ilyenkor.

Alfa Romeo Spider 1600 Duetto

A film annyira meghatározta az Alfát Amerikában, hogy 18 évvel később az akkor már harmadik szériájában lévő autóból kiadtak egy Graduate különkiadást, ami valójában a fapados modell volt. 1990-ig árulták.

Amerikában ma már nem lehet kapni Alfa Romeót, és sokkal szarabb filmeket csinálnak. Leszámítva szintén Mike Nichols 2004-es „Közelebb”-jét (Closer), aminek – vigyázat, belterj! – ebben a pillanatban a promóciós bögréjéből iszom teát. Ez van a hátuljára írva:

If you believe in love at first sight, you never stop looking.

Azaz: aki hisz a szerelemben első látásra, az mindig nézelődni fog.

Ha ez nem tökéletes kórképe az autóbuzériának, akkor semmi nem az. Megyek vissza eladó Spidereket keresni, viszlát.