2008.01.11. 17:53
71 hozzászólás

Mercedes-Benz SLR McLaren 722 Editon a Stars & Cars fesztiválon. Fotó: Zed
Fotók: Zed

Egyre inkább biztosnak érzem, hogy az életem hátralávő részében nem fogom tudni eldönteni, penge verda-e a Mercedes-Benz SLR McLaren, vagy sem.

A szuperkönnyű-szupererős McLaren F1 utódját szintén Gordon Murray tervezte, aztán az anyavállalati nyomásnak engedve gigantikus túrakocsi lett belőle, viszonylag furcsa küllemmel.

Persze a priápizmus olykor jól jön, és ennél hatalmasabb péniszt tényleg nem gyártott még az autóipar, de a kerek duplalámpák ezen a százmillió forintos autón is pontosan ugyanolyan bénák, mint az összes Mergán voltak, nem hiába fogyasztottuk el őket rituálisan, amikor a C Klasse végre búcsút intett nekik.

De lehet-e nem rajongani egy ennyire céltalan autóért, ami két embert 626 lóerő segítségével mozgat? Amin oldalt vezetett kipufogók vannak, a névadó 300SLR versenyautó szellemében, hogy az évtized legjobb autóhangját emittálja rajtuk a visító-kerepelő kompresszoros V8-as:

Mercedes-Benz SLR McLaren 722 Editon a Stars & Cars fesztiválon. Fotó: Zed

És újabb réteg dilemma a Zed képein látható, tavalyelőtt bemutatott 722 Edition, ami Stirling Moss és Denis Jenkinson 1955-ös Mille Miglia-győztes 300SLR-jének állít emléket. Modern marketingkiadásban, sportosabb alkatrészekkel, 626 helyett 650 lóval.

A purista, régi versenyekért rajongó ember egy kicsit elszégyelli magát, mert hát az az autó és az a verseny nem azért különleges, mert Moss és Jenkinson pont 7 óra 22-kor indultak el reggel, hogy aztán 10 órával, 7 perccel és 48 másodperccel később fél órát verjenek Juan Manuel Fangióra. Hanem mert úgy vezettek, ahogy, és a Mille Miglia történetében másodszor és utoljára nyertek külföldiként.

Stirling Moss és Denis Jenkinson a 722-es rajtszámú Mercedes-Benz 300SLR versenyautóban az 1955-ös Mille Miglián. Forrás: Daimler AG
Forrás: Daimler AG

De a marketinges kutyák agyát is ugyanaz a szimbolizmus működteti, mint mindenkiét. És nem én írtam fel egy cetlire egy évvel ezelőtt, hogy vásárolj ezüstszínű American Apparel pólót, és fesd rá piros festékkel, hogy 722, gondosan lemásolva a számok tipográfiáját erről a korabeli fotóról? Dehogynem.

Mercedes-Benz SLR McLaren 722 Editon a Stars & Cars fesztiválon. Fotó: Zed

Szóval az SLR ma este penge verda. A képeket Zed a 722-ről a tavaly rendezett Stars & Cars eseményen készítette, itt az összes:

A motor kereplését valamikor meg kéne csinálni ébresztőórának.