Ismered a driftet?

2008.04.04. 14:30
56 hozzászólás


"Ismered a driftet?"- kérdezte Karotta a szerkesztőségi eligazításon.

"Persze."- válaszoltam kissé megsértve érezve magam a kérdéstől, és már kezdtem is sorolni felejthetetlen kalandjaimat, amelyeket az ismerősei által 150 lóerősnek mondott, azóta megboldogult Zsigulimmal éltem át. Hát én ne ismerném, aki egy ízben mellettük elhaladva, a fényszóró csóvájával végigpásztázta éjszaka az út szélén várakozó rendőröket? Hát én ne? „Nem, nem, a drift versenyeket ismered-e?” - kérdezte ismét Karotta és egy másodperc gondolkodás után megszeppenve válaszoltam, hogy bizony nem. Persze, láttam már egy csomó japó driftelős videót, de a szabályokról, a verseny finomságairól, vajmi kevés ismeretem van, be kellett látnom.



Ezek után egy jó félórás útbaigazítás következett, az azonban világossá vált számomra, hogy ez még csak bevezetőül sem volt elég. Bizony, a driftelés komoly autós szakággá nőtte ki magát, amely mögött nemzetközi szervezet áll. A mozgatórugó ma is a nézők számára látványos, a vezetők számára pedig élvezetes autózás, azonban a részletes szabályrendszer segítségével az alapvetően művészi – azaz szubjektív megítélés alá eső – produkciót, objektív módon értékeli a zsűri.


Hazánkban második alkalommal rendeznek most hétvégén drift EB-t, amelyre számos versenyző érkezik több száz lóerős gépekkel Európa más országaiból is. Én ott leszek, és igyekszem on-line módon a hangulatról és az eseményekről a Belsőség blogjában beszámolni. Bár volt már az íróasztalomon szétszedett sperrdifi, nem mindig fogom tudni, hogy a pályán éppen dzsumandzsit vagy wasabit látok, ezt bocsássa majd meg nekem a drift, mint autósport ismeretében jártas olvasó.