Keleti Autós Kártya

2008.05.02. 10:45
11 hozzászólás

Május elsején babakocsiztam az ikrekkel a szoci autók között. Elvittem őket, hogy minél korábban belélegezzék a kétütemű füstöt, ki tudja, lesz-e rá alkalmuk pár év múlva. Persze - ahogy a karácsonyra ajándékozott kisvonat-terepasztalok esetében -, igazából saját magam szórakoztatására látogattunk a Közlekedési múzeum elé. Éppen utánunk hozták az elveszett cumisüveget, amikor észrevettem egy Barkas ablakában az autóskártyát.



A gagyi trafikos kártyák után igazi felüdülés volt a HVTM CarToonCard-ja, bár a kivitelezés zseniális, de a HVTM kártyákon szereplő modern autók engem nem fogtak meg. Ezért nagyon megörültem az itt felfedeztetett Keleti Autós Kártyának.
Szép kartondobozában egy kék Wartburggal kellette magát 1000 forintért.



Azonnal lecsaptam, de ott egyéb elfoglaltság miatt nem is nagyon néztem rá. Itthon kezdtem tanulmányozásába. Sajnos a kártyák már nem olyan szépek, mint a doboz. Retrohatás miatt szürkeárnyalatosak az autókról készült képek, melyeknek a minősége sem egyforma. Kicsit jobban örültem volna a színes, valósághű képeknek, de azt megértem, hogy 32 egyforma beállítású, jó minőségű szoci autóról készült fotó beszerzése, elkészítése nem könnyű dolog. A kártyák grafikájában a vörös szín alkalmazásával kimerült a múltidézés.



Viszont az alapvető műszaki adatok dicséretesen, autóskártyához hűen vannak feltüntetve. Ami plusz piros pont az autók és a gyártók pontos megnevezése, címe. Például: POLSKI FIAT 125 P MR 75 - Fabryka Samochodow Osobowych, Ulica Staingradzka 50. - Warszawa, Lengyelország -1968

Pár év múlva, ha felteszem a kérdést valamelyik gyereknek: Édes fiam mit gyártottak Karegujevacban 1967-ben? - és ha azonnal nem válaszolja, hogy - Édesapám például azt az aranyos Zasztava 600 D-t, ami 768 köbcentis volt és 29 lóerő -, akkor megy is kukoricára térdepelni a sarokba.

Szóval jó kis kártya ez. Hiánypótló.

A használati utasításból kiderül, hogy létezik egy másik pakli is, amiben a párhuzamosan futó nyugati autók vannak. Ebben a Velorex a joker, abban a Kabin-Roller. Így akár lehet a két kártyával is együtt  játszani a szokásos autóskártyák szabálya szerint.

Egy misztikus dolog azért van. A kártya dobozának tetejére a következőt írták: Külön köszönjük Borsche Károly, a Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség Főtitkárának támogatását. Vajon mivel támogatta Borsche úr? Néztem az gyártó oldalát, ahol a Szocio-Memory Keleti Autós Kártya mellett még más egyéb érdekes termékeket is találtam, de ott sem derült fény a támogatás mibenlétére.
Felhívtam a gyártót, de ünnepnap lévén nem vették fel. Talán majd egyszer kiderül.

Végezetül idézet a használati utasításból:

"Ez a Játék nem csupán Autóskártya, hanem egy Gyűjtemény, amely méltán felnőtt a Szocio-Memory alapfeladatához:

Játszva emlékeztetni és felejtetni.
"