2008.05.21. 13:50
26 hozzászólás


Azt találtam ki, hogy mivel a VMaxra elég szép, XVII. századi japán vízfestmény került, hétköznap nem rakom fel a tanktáskát. Vétek eltakarni a két darumadarat, vízesést, bambuszligetet és tavacskát, háttérben Fudzsi szannal. Hanem akkor még egy kis cserép ruccolát se vihetek magammal: vagy elfér zsebben, vagy marad, ahol volt.


A nagy szükségben Tuza Danihoz fordultam, aki már a Tehén első üléseinek bőrözésével is oly' kiválóan vizsgázott: csináljon már nékem könnyen eltávolítható nyeregtáskát, ami alapban a hátsó ülésen van, és elfér benne egy esőruha, meg egy-két apróság.


Tuza Dani megvizsgálta a lehetőségeket. Bőr részemről kizárva – a VMaxhoz szerintem nem illik. Néztünk tehát egy műbőrt, merevítés nélkül, hogy adott esetben rá is lehessen ülni, A4-es alapterületen, hogy iratokat is gyűrés nélkül berakhassak, ha motorral mennék ügyintézni. Hátul tépőzár, oldalt patentek és segédszál, hogy könnyebb legyen fel- és leszerelni.


Két hét alatt el is készült, kimentem Csepelre a végső simításokra. Épp egy veterán Moszkvics kárpitozását csinálták, de valahogy nem azt kezdtem nézegetni, hanem Dani offline-korabeli fényképeit. Van ugyanis kirakva egy csomó fotóalbum a korábbi munkáival, hogy ha esetleg valakinek nem lenne ötlete, milyen bőrt vagy általában megoldást akar, kapjon ihletet.

És akkor egyszerre csak ott voltak ezek a képek, mármint az archívok. Az elsőnek a Bivalybasznádi Mad Max munkanevet adtam, és azóta csodálattal nézegetem. Nem olyan régi kép, mint gondolnánk, valamikor 1996-97 körül készült. A kiváló kárpitos rohambiliben, hegesztőszemüvegben, rojtos kormánnyel, kesztyű nélkül – kemény, de kissé hajmeresztő állapotok. Dani persze már akkoriban is vonzódott a kárpitosszakmához: az épített chopper nyerge egy kispolski ajtajából hajtogatott vasdarabra tekert birkaszőr volt.


Állat, mi?

Aztán Dani elgondolkozott egy pillanatra, beletúrt egy másik katalógusba, fellapozott egy Honda Gold Wingre épített dupla bőrfotelt, és így szólt:


- Tudod mit nem hittem volna akkoriban? Hogy ma lesznek olyan emberek, akik kifizetnek 120 ezret egy ilyen nyeregért.