Díjat nyert a BMW! Épülete.

2008.07.04. 12:25
21 hozzászólás

 

Kaptunk egy büszke sajtóközleményt, miszerint a BMW újabb elismerést könyvelhet el magának. Igaz, ezúttal nem az autóival aratott sikert, hanem a BMW Welt új épületével.

Gyár, négyhengeres székház, BMW Welt egy kupacban

A Brit Építészek Királyi Intézete (Royal Institute of British Architects, 1834-ben alapították, valamivel komolyabb intézmény, mint a Magyar Fogorvosok Egyesülete) 1966 óta osztja díjait szép, jó, modern épületeknek. A RIBA European Award nevű díjat az Egyesült Királyságon kívüli, de az Európai Unión belüli épületek nyerhetik el.

Most a BMW Welt épülete nyerte. Mi is jártunk már ott, Péter Anna magát Chris Bangle-t faggatta a házban. Meg még egymillióan jártak ott az átadása óta eltelt fél évben, sokan a BMW történeti emlékeit akarták megcsodálni, páran viszont azért fizettek, hogy itt vehessék át új BMW-jüket.

A BMW Welt projekt 2001 januárjában indult, ekkor nyerte meg az osztrák Coop Himmelb(l)au iroda a nemzetközi építészeti pályázatot. A főépítészi és generáltervezői szerepet betöltő Coop Himmelb(l)au mellett további 30 alvállalkozó összesen 120 építésze és mérnöke dolgozott a projekten. Ennek során összesen 15 ezer terv készült, miközben a teljes tervezési fázisra 800 ezer munkaórát fordítottak.

Egy kis erőforrás, zászlóshajó, aggregát építész-péerül a sajtóközleményből:

Az ismert bécsi építésziroda, a Coop Himmelb(l)au a BMW tavaly megnyílt autóátadó és élményközpontját közvetlenül a „négyhengeresként” ismert BMW-székház mellé tervezte. Az épület alapját a kettős kúpszerkezet adja, amelyen átfeszül a lebegőnek ható, felhőszerű tető. Az innovatív tetőszerkezet alatt látszanak a különböző épületrészek: a bemutatóterem, az étterem és az autóátadó.

Az átfeszülve lebegő kúpfelhőben évente 45 ezer autót tudnak átadni, de a BMW Welt gyári múzeumként is funkcionál. Megtekinthető itt a teljes autó- és motorsorozat, és rendezvények, konferenciák, kiállítások, performance-ok is lebonyolódnak a házban.