Cáfol az NKH: felőlük átadhatnák a sztrádákat

2008.07.23. 13:36
34 hozzászólás

 

Olyan jó, hogy fent vagyunk a Nemzeti Közlekedési Hatóság sajtólistáján! Ezúttal arról értesültünk egy sajtóközleményből, hogy nem miattuk csúsznak a sztrádaátadások, meg arról, hogy milyen üdítően könnyed munkafolyamat végiggurítani a rendszeren.

Én ugyan nem olvastam sehol, hogy egyáltalán késnének a szalagvágások, meg hogy az NKH miatt, de egy gyors emilváltással megtudtam, hogy a Magyar Hírlap volt a sötétben bújkáló rémhírterjesztő. Tehát történelmi pillanat: itt nálunk hamarabb megjelenik egy cáfolat, mint a hír! Íme:

Sajtóközlemény
Nemzeti Közlekedési Hatóság
2008. július 23.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozottan cáfolja a sajtóban megjelent hírt, mely szerint a közlekedési hatóság kapacitáshiánya okozza az autópálya engedélyezési eljárások és ezáltal az autópálya-átadások késését. A 2008. év végéig elkészülő autópálya-szakaszok engedélyezési eljárásai nem fognak súlyos gondokat okozni a közlekedési hatóságnak, mint ahogy eddig sem okoztak. A hatóság szakemberei felkészülten várják a forgalomba helyezési kérelmek benyújtását, az eljárások megindítását.

Az engedélyezési eljárás lefolytatására a közlekedési hatóságnak 60 nap áll rendelkezésére az 1988. évi I. tv. rendelkezései szerint, azonban az alapos előkészítésnek köszönhetően az eljárásokat a szakhatósági nyilatkozatok beszerzésével együtt általában 30 napon belül befejezi a közlekedési hatóság. Köszönhető ez annak, hogy az építkezések során a közlekedési hatóság építésfelügyeleti jogkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi az elvégzett munka szakszerűségét.

A forgalomba helyezési eljárások menete a következő:

Az elkészült út műszaki átadását követően vagy azzal párhuzamosan az építettő megkéri a közlekedési hatóságtól a forgalomba helyezési engedélyt. A közlekedési hatóság ez alapján helyszíni szemlét tűz ki, melynek időpontjáról 8 nappal korábban köteles értesíteni a meghívottakat: az eljárásban érintett valamennyi szakhatóságot, közmű- és közútkezelőt, a kijelölt építésügyi hatóságokat, önkormányzatokat, valamint az érintett és szomszédos ingatlantulajdonosokat. A szakhatóságoknak 15 nap áll rendelkezésére a nyilatkozataik megtételére. Ezzel párhuzamosan a közlekedési hatóság szakemberei is megvizsgálják az elkészült létesítményt.

Amennyiben az elkészült építmények az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően készültek el, azok rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban vannak, valamint kielégítik a forgalombiztonsági követelményeket, a szakhatóságok hozzájárulása esetén a közlekedési hatóság engedélyezi az elkészült közlekedési építmények forgalomba helyezését.

Autópálya-szakaszok átadása sem a múltban nem késett, sem pedig a jövőben nem késik a közlekedési hatóság elhúzódó eljárása miatt.

 

Az érintett autópálya-szakaszok a következőek:

1. M7 autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakasz két ütemben