Szülinapi Suzuki lopás

2008.09.05. 16:40
183 hozzászólás


Zoli csupán hét percet késett. A parkolóház kamerája szerint éppen az orruk előtt lopták el a Swiftjét.

Szülinapi bulira mentek a 11. kerületi Trófea étterembe, a kocsit a ház pincegarázsában, a fizető parkolóban hagyták. A kapuban egy Post-it cédulkát kaptak, rajta az érkezés dátumával: távozáskor ez alapján kell fizetni a díjat. A tolvajok ennyit áldoztak, távozáskor kifizették a parkolási díjat, és békében elhagyták a helyszínt.


Néhány fénykép a mobiltelefonban megmaradt

Zoli csupán zárbetét-maradványokat és a központi számítógép csatlakozójának gumi dugóját találta az autója helyén. Ahol az autó állt, oda a kamera nem lát, így a tolvajok zavartalanul tevékenykedhettek. A jelek szerint a központi számítógépet cserélték a sajátjukra. A kamera csak az autó távozását rögzítette, a felvételen látszott, hogy minden visszajelzője világít. Pulóveres, harminc év körüli elkövető: ez az összes információ a tolvajról.

A parkolóba az utcáról bárki bejuthat, még az étterem bejárata előtt lesétálhat a garázsba. Természetesen nem őrzött parkoló, a parkolótársaság semmilyen felelősséget nem vállalt, a vendéglőnek pedig semmi köze a parkolóhoz.

A dolognak több tanulsága is van.

Elsősorban mit ahogy ez többször is bebizonyosodott, a föld alatti parkolóházak a legveszélyesebb helyek lopás tekintetében. Ha egyszer lejut a tolvaj, teljes nyugalomban dolgozhat. Senki sem ismer senkit, nem is foglalkoznak egymással még az egy társasházban lakók sem. A Toalcar mélygarázsából kétszer is loptak. Egyszer Karotta Kawasaki Z1000-ét és egy KTM tesztmotort, nem sokra rá pedig Karotta küllős pimp felnijeit. Semmi sem lett meg.

Fizető a parkoló, de felelősség nincs. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha fizetünk, akkor vigyáznak a kocsira. De a pénzért csak helyet bérelünk, más szolgáltatás csak ritkán van.  Ha van is néhány megnyugtató kamera, ezek a legtöbb esetben - mint most is - semmit sem érnek.

Szintén semmit sem ér az autó saját védelmi rendszere, csupán hamis biztonságérzetet kelt a gyári immobilizer. Tőlem is loptak már el gyári védelemmel rendelkező autót. A tolvajokok típusra specializálódnak, célszerszámokkal, komputerrel rendelkeznek.

Az ellopott Suzuki Swift 2005-ös volt. Mivel volt Casco, a biztosító a szokásos huzavona után fizetett, de Zoli így is körülbelül 890 ezer forintot bukott. Két év öt hónapot autózott ennyi pénzért. Drága szülinapi ajándék volt.