Hangszobrászat autóalkatrészekből

2008.10.02. 14:25
45 hozzászólás


Van, aki nem látta az új Focus reklámját? Tudják, amiben klasszikus zenészek autóalkatrészeken játszanak valamit, ami nagyon hasonlít a Sherlock Holmes emlékiratai főcímzenéjéhez. Ha valaki nem látta volna, bepótolhatja:

Azt viszont kevesebben láthatták, hiszen a tévé nem adta, milyen borzalmas macskazene volt mindez eredetiben. Hát tessék, ezt viszont ki ne hagyják!

Nemrég Tatabányán jártam, és olyat láttam, amitől kettéállt a fülem. Elmentünk a Szabadtéri Bányászati Múzeumba, ahol a sok bányagép, felszerelés és kortörténeti bemutató között véletlenül rábukkantunk egy érdekes kiállításra. Pontosabban először rábukkantunk a helyi szobrásztáborra, ahol rozsdás vashulladékból készült bányaszobrok között Lois Viktor kortárs szobrászművész vezetésével épp fát vágtak és fűrészeltek: alkottak. Vezetőnk, régóta ismeri Viktort és megkérte, mutassa meg nekünk hangszer-kiállítását.

Viktor nem szívesen hagyta abba munkáját: láncfűrésszel formált egy embernagyságú fatörzset. Aztán mégis letette a láncfűrészt és bevezetett minket az egykori bányászok fürdőépületében helyet kapott Hangfürdő kiállítására.

Megvallom őszintén, nem vagyok oda a modern művészetért. Eleinte ezt is egyszerű hülyeségnek tartottam. Aztán Viktor megszólaltatta az autó-, és mindenféle egyéb alkatrészekből, kidobott használati tárgyakból összerakott akusztikus hangszereit. Hát, nem mondom, hogy normális a pali, de a végén nekem már tetszett.

Egyébként ez egy stílusirányzat: a recycling, vagyis a kukából kiszedett cuccok újrahasznosítása. És Viktor híres hangszobrász, ezeket a tényleg működő hangszer-szobrokat kb. 10 éve alkotta. Most csak végszükségből tárolódnak a bányamúzeumban.

Hallgassák meg, hogyan szól egy lengőkarból, felniből, biciklivázból és mosógépdobból eszkábált elektromos bőgő vagy gitár! Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!

És ezt az öreg Saabot Tatán fényképeztem: