Cobra, könyv, királyság

2009.10.16. 18:42
28 hozzászólás


Posztunk sztorija valamikor a 90-es évek elején kezdődik, amikor is a Kirkham fivérek, David és Thomas restaurálni kezdték saját Shelby Cobrájukat. Akkoriban történt, hogy egy barátjuk hozzájutott egy újjáépített lengyel sugárhajtású katonai géphez (minden valószínűség szerint egy PZL TS-11 Iskra kiképzőhöz) és meghívta őket, nézzék meg.

Kicsit amerikai maszlag-szagú a honlap szövege, miszerint meglátták a közöst egy Cobrában és a tompa orrú gépben, de az biztos, hogy szimatot fogtak és puhatolózni kezdtek. Ha ilyen jól és szépen képesek alumíniummal dolgozni Lengyelországban, vajon nem tudnának-e Cobra-karosszériákat is készíteni?

Küldtek egy faxot: „Srácok, tudnátok-e alumíniumból karosszériát is építeni?”
Nem egész 12 óra múlva jött a válasz: „No problem.”

Egy héttel később David már útban volt Varsó felé, egy angol-lengyel szótárral és egy Cobra-makettel. Az üzlet megköttetett, a Kirkham Motorsport azóta a világ legszebb Cobra-replikáit gyártja. A Lengyelországban készült karosszéria és a saját know-how jól egymásra találtak. Olyannyira, hogy a Chevrolet-motorral szerelt 7 literes 427-es replika 56,995, míg a kisebbik, 4,7 literes 61,995 dollárba kerül. (Persze tudjuk, hogy az eredeti Cobra Ford-motorokat használt). Furcsállják, hogy az erősebb változat az olcsóbb? Egyszerű a megfejtés, abból többet adnak el.

Ami érdekes még, hogy a motorokat nem készen veszik, hanem saját maguk öntik ki és munkálják meg a blokkokat. Az alumínium és a rozsdamentes acél nagymesterei lettek.

Egy szép napon Larry Ellison, az Oracle elnöke jelentkezett náluk, hogy építsék meg neki A roadstert. Pénz és idő nem számít. Mindent összevetve két és fél évig készült Larry autója, az ára nem publikus.

Hozzáértésüket azonban nem csak az autó, hanem maga az építés egyes fázisait végigkísérő építési útmutató is mutatja. Extrém módon limitált példányszámban jelenik meg, 4500 dollárért kapható. Minden egyes példányhoz 16 kiló alumíniumot használtak fel, 30 órányi CNC-munka fekszik benne. Lehet, haszontalan, de arra nagyon jó, hogy újra felfedje a könyv szépségét. Tényleg, hányan vagyunk még, akik esténként könyvet olvasnak?