2009.12.08. 08:29
30 hozzászólás

- It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses.
- Hit it.

Bizony, Elwood és Jake így vágtak neki minden idők leghosszabb autós üldözésének a kultikus Blues Brtohers-ben. Lazák voltak és királyok, legalább annyira, amennyire mi NEM. Igaz, minket nem üldöznek rendőrök, golyók helyett csak az eső dobol az X3 motorháztetején, ahogy törünk előre a sztrádán, dögunalom, így nehéz kúlnak lenni. Kollégám sincs beszédes kedvében, én sem. Felmálházva fotóstáskával, kamerával, utazótáskával franctudjamivel úgy nézünk ki, mint Dumb és Dumber, mikor Aspenben kinyitották a koffert.

De annál azért jobb helyre megyünk, legalább ez vigasztal minket. Az ausztriai Sölden felé tartunk, 1377 méter magasra, ahol majd három napon keresztül próbálnak meg minket megtanítani arra, hogyan is kell télen közlekedni.

Sölden és környéke igazi síparadicsom. Az alpesi világkupa egyik fordulóját is itt rendezik, a második legmagasabb osztrák hegy, a Wildspitze (3768 m) árnyékában. Hab a tortán, hogy az ország leghosszabb lesiklópályája is itt található: 15 kilométer hosszú és 1800 méter szintkülönbséget tesz meg. Szinte kedvem támadt hosszú évek után újra belelépni az öreg Nordica bakancsba.

Erre azonban nem lesz idő. A program sűrű, délután ötre kell odaérnünk, nem egész 830 kilométer. A biztonság kedvéért elindultunk időben, nem lehet tudni, mi van ilyenkor a hegyekben. Egy kis szerencsével lavinát sem kapunk a nyakunkba, sőt, nem kizárt, hogy megtaláljuk Ötzi üldözőit jégbe fagyva. (Raikkönen lényegében tőle nyúlta az Iceman becenevet.)

Mindenesetre most itt ücsörgünk az X3-asban, próbáljuk megfejteni, hogy a kissé már koros, de elég sok pénzbe kerülő, jól felszerelt, háromliteres dízelben miért nem kértek navigációt (hoztunk magunkkal) és hogy az ötös bemutatóján látott maszkolt dolog tényleg az új X3 lehetett-e. A dízelben van erő, gond nélkül rohan velünk, fogyasztani alig fogyaszt, de kollégámmal azért reméljük, odafent akad benzines, hátsókerekes autó is. Na és persze napszemüveg, mint a Blues Brothersben, anélkül a hóra nem jó menni.

Addig is, nézzük csak, összkerékkel valahogy így kell ezt. Nem nehéz ktalálni, ki vezet.

Természetesen, ahogy lehet, jelentkezem.
Omm az A1 Autobahnról.