Nyertél már Zsigulit esküvőn?

2010.07.30. 15:00
57 hozzászólás

Hány kilométert utaznál egy esküvőért?

Hány kilométert utaznál egy esküvőért, ahonnan lehet, hogy egy Zsigulival térsz haza?

Hány kilométert utaznál egy esküvőért, ahonnan lehet, hogy egy Zsigulival térsz haza, de biztos, hogy rengeteg gyönyörű autó és barátságos gazdáik, plusz szimpatikus nézelődők vesznek körül?

Mi teljesen biztosan felkerekedünk barátainkkal, hogy az augusztus 20-22 közötti hosszú hétvégét ismét Nyíregyházán töltsük, a KGST Partyn, és ígérem, nem számoljuk meg a kilométereket. Megyünk, jól érezzük magunkat, aztán sírva hazajövünk.

Nektek is szeretnénk kedvet csinálni ehhez a hétvégéhez. Íme egy rövid beszélgetés Pócsi Istvánnal, a rendezvény egyik megálmodójával és szervezőjével.

- Hello István! Mesélj csak, mi is ez a KGST Party?

Ha nagyon rövid választ kellene adnom, akkor azt mondanám, hogy egy élő múzeum, vagy a legkeletibb találkozó. Mind a két fogalomnak van tartalma, és mindkettőt igaznak érezzük a rendezvényt tekintve. Múzeum, mert olyan járművek jelennek meg évről évre, amiket egy helyen, nagyon ritkán lehet már fellelni. Ez öröm azoknak, akik még emlékeznek ilyen autókra, motorokra, buszokra, de egy szelet történelem azoknak, akik korukból kifolyólag sosem láthattak ilyen csodákat. A legkeletibb találkozó megnevezés pedig földrajzilag fogalmazódott meg, de igaz volt egy időben azért is, mert keleti autók, járművek seregszemléje volt. Mára már ez a kör kibővült, hiszen nem csupán az ehhez a körhöz tarozó tulajok hozzák járgányaikat, hanem mindenki megjelenhet, aki nosztalgikus hangulatban van - akár tulajdonos, akár nézelődő.

Ez az ideológiai vonulat. Egyébiránt pedig egy olyan rendezvény, amiben az autó a központi szereplő, de mégis családi rendezvény tud maradni. Abban is bízunk, hogy a KGST Party hamarosan elér oda, hogy ne csak egy alkalomról szóljon, hanem egyfajta brendet jelentsen. Most ezen is dolgozunk.

- Mióta van ez, és ki működteti az egészet?

2003. szeptemberében született meg ez a gyerek. Anyakönyvében az szerepelt, hogy KGST Party Keleti Autó Találkozó. Az évek során mindig alakult a megnevezése, és mára már nosztalgia-jármű találkozó és retro hétvége.

A működtetésben Pócsi Attila és jómagam, Pócsi István vagyunk a bűnösök, de hozzá tartozik, hogy az a sok száz ember és jármű a lelke, akik évek alatt megfordultak már itt, és legtöbbször vissza is térnek hozzánk. Nélkülük mit sem érne az egész, és az is igaz, hogy volt rá példa: miattuk élt tovább, miattuk csináltuk meg az újabb találkozót.

- Kiknek szól elsősorban ez a rendezvény?

Olyan embereknek szervezzük, akik nem csupán egy találkozót keresnek, hanem egy rendezvényt. Ahol nem annyiról szól a napi program, hogy csak bámuljuk a másik autóját. Félreértés ne essék, ilyenre is van szükség, de mi ettől tartalmasabban szeretnénk szórakoztatni. Ide bátran elhozható asszonypajtás, és a gyerekeket sem kell otthon hagyni. Itt nem lesznek száguldozó járgányok, vagy eszméletlen hangzavar a tuning cuccok miatt. Csendes, nagy volumenű szórakoztatás, ez a célunk.

- Melyik év volt a kedvenced?

A megválaszolhatatlan kérdések egyike. Természetesen minden évet kedvelünk, mert volt, mert sikeresen lebonyolítottuk a találkozót. Mindegyik más miatt izgalmas, és kihívás. Elhasználtunk néhány helyszínt, mindig megújulunk, így az összehasonlítás azt hiszem szinte lehetetlen.

A kisjubileumi, ötödik találkozó, az megható volt. Születésnapi tortát kaptunk, nagyon sok elismerő kézfogást. Az tényleg ünnepi volt, így ha muszáj, akkor azt az évet emelném ki.

- Mi volt a legemlékezetesebb momentum az elmúlt években?

-16 Lada Níva érkezett egyszerre 2008-ban. Attila épp a tűzoltó autó kosarában nézelődött, és S.O.S leparancsolta a kosarat a magasból, hogy Ő fogadhassa az autósokat.

-Még a BUSZACSA parkolójába begördült Polgárról a Csajka. Könnyes szemmel fogadtuk.

-Második találkozónkon szakadó esőben, hideg szélben mindenki ottmaradt, és
segítettek kitalálni, mivel töltsük az időt. Futó és LMair beálltak egy sátor alá, és engedték, hogy az Ő autóik motorháztetejét fessék a graffitisek...soroljam még?:)


- Mire számíthatnak az idei látogatók?

Nem merek teljes felsorolásnak nekifutni. Aki már volt KGST Partyn, annak nem fogunk túl nagy újdonsággal szolgálni - de azért biztosan csavarunk egy nagyot az egész rendezvényen. Kicsit fesztiválosabbra vettük a figurát. Három nap, egy helyszín, két felvonulás, rengeteg kaja, sok zene, zenekarok. Játékos vetélkedők, szalonnasütés, rengeteg ajándék, és egy lakodalom.

- Nagyjából hány autóra számítasz idén?

Ezt már csak babonából sem fogom megválaszolni. 2009-ben 234 jármű volt regisztrálva. Szeretnénk, ha fejlődést tudnánk idén is mutatni, mint ahogy azt tettük eddig minden alkalommal.

- Lesz-e valami különleges meglepetés az odalátogatóknak?

Egyszer szerveztünk eddig tombolát, ami picike ajándékokért zajlott. Idén nagy ajándékaink vannak. A legszerencsésebb egy Zsigulival fog hazamenni, amit az idei találkozón nyerhet meg. Ez különlegességnek számít?

De ki kell emelnem a lagzit is. Zsófi és Ricsi négy éve, az akkori találkozón ismerkedtek meg. Most pedig a KGST Partyn mondják ki a boldogítót. Szerintem kevés olyan lagzi volt eddig, ahol több, mint 200 jármű kürtje töri meg a csendet - ez egy ilyen nap lesz.

- Aki nem csupán szombatra érkezik, hogy tudja megoldani a szállást?

Fesztivál jellegűek vagyunk, azaz a sátrazásra tudunk lehetőséget adni. Ahogy körbenéztünk, roppant kedvező áron kínáljuk a lehetőséget. Természetesen hideg-, melegvizes zuhanyt biztosítunk, folyamatosan nyitva tartó büfével várjuk az éhes-szomjas népeket.

Aki szeretne komfortosabb szállást találni, annak a weboldalunkon kínálunk lehetőségeket.

- Te milyen autóval érkezel?

Évekig a zöld Trabi volt a jelvényautó, ez tavaly gazdát cserélt, és egy 1963-as 600-as Trabant vette át a helyét. Ezzel a kisautóval érkezek, mint ahogy tettem idén már sok találkozón.

Azt még nem tudjuk elmesélni, milyen lesz az idei buli. Arról viszont, hogy milyen volt tavaly, remek kisfilmet készített Bartha Bence és a BFilm.

Nézzétek, aztán találkozunk Nyíregyen!