Tűzoltóautó, teljes gőzzel előre!

2012.01.15. 13:22
60 hozzászólás

Tudjuk, hogy a tűzoltók megszállott emberek. Életüket teszik kockára, hogy másokét megmentsék. Ha megszólal a riasztás, azonnal bepattannak a védőfelszerelésbe, felkapcsolják a kéklámpát és a szirénát, robognak a nagy piros autón a bajbajutottakhoz, akár esik, akár fúj.

Tudjuk, hogy a tűzoltóautók speciálisan felkészített, különleges felépítménnyel rendelkező célgépek, kimondottan tűzoltóknak fejlesztett felszereléssel és célszerszámokkal. Nem csoda, hogy szinte bármilyen mentési feladatot el tudnak látni egy jól kistafírozott géppel. De az alap általában valamilyen sorozatban gyártott teherautó, természetesen olyan, ami a lehető legjobban megfelel a célnak. Csak bizonyos speciális feladatokhoz gyártanak egyedi járművet, mint például a reptéri tűzoltók elképesztő monstrumai.

De ha menni kell, hát menni kell, még akkor is, ha a vonulás közben a Das Boot film zenéje a legstílusosabb aláfestés:

Elképesztő, ahogy az Isuzu alapokra épített, magyar szemmel egészen furcsa elrendezésű tűzoltóautó lendületesen megérkezik az elárasztott útszakaszhoz, és szinte gondolkodás nélkül belehajt a sofőr a vízbe. Egyre mélyebbre süllyed a gép, egyszer csak eléri a szirénát a víz, elhallgat a vijjogás, a kabin egy magas vízfalat tol maga előtt. A felépítményben kuksoló tűzoltók rémülten pattannak fel, a víz itt már nagyjából két méter mély. A dízel motoros teherautó -minden bizonnyal összkerekes, és a légszűrő is a kabin tetejéről kapja a levegőt- a legkisebb torpanás nélkül tör előre a riasztóan magas vízben, tisztán csak a két megdöbbent tűzoltó sisakja és a kék meg piros villogók látszanak.

Ahogy egyre sekélyebbé válik a víz, a sofőr bekapcsolja az ablaktörlőket, amint kiemelkedik a sziréna a vízből, megint tisztán hallani a nénót. A dögrácson uszadékfa és egyéb hordalék akad fent, a kocsiba beszivárgott víz minden létező résen keresztül ömlik kifelé. Az anyósülésen ülő tűzoltó még az ajtót is kinyitja, hogy gyorsabban szabaduljanak meg a zavaros létől. 

Meglehetősen impresszív vonulás, azt meg kell hagyni. Azonban nem mindenki volt elragadtatva a mutatványtól: a feletteseik elővették a tűzoltókat, mivel olyasmit csináltak, amit a helyi hatóságok határozottan ellenjavallanak. Nem túl okos dolog az elárasztott területeken megkíséreli áthajtani bármilyen járművel, ugyanis az áradásokban sokan vesztik így életüket. Szerencsére a helyi polgármester kiállt a tűzoltókért, és megvédte őket: a  gép személyzete vészhelyzetben cselekedett, mikor életek forognak kockán és gyorsan kell döntést hozni. Bizony, mindenki szeretné, ha olyankor, mikor az ő életéért rohannak a szirénázó autóban, győzzenek le minden akadályt.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a sofőr maga sem gondolta, hogy a víz ennyire mély, viszont mikor már nyakig ültek a lében, nem volt visszaút, nyomni kellett a gázt. Mekkora szerencse, hogy a technika bírta a kiképzést. Nem lennék meglepve, ha az Isuzu ezután sok megrendelést kapna tűzoltóságoktól. Ha valaki hirtelen rákívánt volna egyre, használtan itt vehet is akár.