2012.03.22. 16:15
48 hozzászólás

Péter, aki annak idején segítségünket ill. segítségüket kérte lassan, de biztosan halad doktori címe felé. Időközben kiderült, ki nyerte a pöpec kis traktort, valamint egy rövid szösszenet erejéig még egy kis biodízel-bioetanol-oktatást is kaptunk. Tanulni pedig sosem késő. Önöknek van tapasztalata bioüzemanyag terén?

Kedves Totalcar olvasóközönség!

Mindenekelőtt szeretném megköszönni aktivitásotokat a Szokásostól eltérő hiéna poszt kérdőívének kitöltésében. A posztot 6240-en olvastátok el, és 404-en (392 férfi és 12 nő, gondolom, nem meglepő az arány) töltöttétek ki a kérdőívet (6,5%), ebből 233 regisztrált felhasználó szállt versenybe a traktorért. A győztest véletlenszám generátor segítségével választottam ki, csobolade nyerte a modellt, akit ezúton is kérek, vegye fel velem a kapcsolatot, hogy postázhassam a nyereményt.


A kérdőív két részből állt, egy ismeretanyag felmérésére irányuló fejezetből, illetve egy attitűdvizsgálatból. Természetesen a tudásra csak azoknál kérdeztem rá, akik saját bevallásuk szerint legalább valamennyire ismerik a bioüzemanyagokat. 228-an válaszoltátok azt, hogy legalább valamennyi jártasságotok van a témában (56,4%). A kérdőívek részletes elemzése és az eredmények publikálása még várat magára, de ez nem is vágna szorosan a TC profiljába. Többen jeleztétek viszont, hogy kíváncsiak lennétek a helyes válaszokra, így ezeket most röviden közzéteszem.

graf1

Az ismeretanyagot felmérő kérdések első blokkjában a gyakorlati tapasztalatokra voltam kíváncsi. Az általatok (fentebb említett 228 fő) leginkább ismert biohajtóanyagok fej-fej mellett a bioetanol és a biodízel, ezeket követi a repceolaj és a biometán/bioCNG. Az elkötelezettebb bioüzemanyag rajongók megjelöltek még néhány második generációs biohajtóanyagot is (pl. alga-metilészter, TBK biodízel). 122-en próbáltátok már ki a bioetanolt, azonban csak a csapat fele volt megelégedve vele. Az egyéb bioüzemanyagokat – ahogyan arra hazánk megújuló hajtóanyag politikájából kifolyólag számítani is lehetett – nagyon kevesen használtátok, így rájuk most nem térnék ki. A bioetanol többletfogyasztása – szakirodalmi adatok és a TC-n is megjelent gyakorlati tapasztalatok alapján – 10-30% között van, míg a biodízel esetében a többletfogyasztás maximum 10% körül alakul.

biodizel

A második blokkban inkább elméleti, a sajtóból, oktatásból megszerezhető ismeretekre kérdeztem rá. Az első kérdés az alapanyagokat firtatta. A válaszok – a teljesség igénye nélkül: bioetanolt cukor, illetve keményítőtartalmú anyagokból (pl. cukorrépa, cukornád, kukorica, búza, manióka) állíthatunk elő. 1 tonna kukoricából mintegy 3-400 liter etanol nyerhető a gyártási technológiától és a hibridtől függően. A biodízel alapanyagai az olajnövények (pl. repce, napraforgó, oljapálma, jatropha), 1 tonna repcemag biodízel-kihozatala mintegy 425 liter. A biometán (tisztított biogáz) bármilyen szerves anyagból előállítható, legjellemzőbben azonban trágyából, silókukoricából, vágóhídi hulladékokból nyerik. Az előállított gázmennyiség nagyban függ az alapanyagtól, ökölszabályként 4-500 m3/t kihozatallal számolhatunk. A második generációs bioüzemanyagok általában nem élelmiszercélú növényekből/ növényi részekből készülnek (pl. szalma, hulladékfa, vágástéri apadék, mikroalgák).

etanoltulajdonsag

A bioetanollal és biometánnal általában a benzint helyettesítjük (bár Svédországban léteznek etanol üzemre átállított dízelmotoros buszok is), míg biodízellel a gázolajat. A közhiedelemmel ellentétben a biometán nem alkalmas az LPG kiváltására, egyrészt, mert az LPG-t is a benzin helyettesítésére használjuk, másrészt más tartály- és adagolórendszer szükséges hozzá.

torta

2011-ben mintegy 90 Mrd. l bioetanolt állítottak elő a világon, a legtöbbet kukoricából. A világ legnagyobb bioetanol termelője az USA, őt követi Brazília – ez a két állam együtt a világtermelés mintegy 87%-át adja. Érdekes, hogy a köztudatban még mindig a brazil elsőség él, pedig 2007-óta az USA-é a vezető szerep, azonban az amerikai etanol lényegesen kisebb mennyiségben kerül ki a világpiacra, mint a brazil, mely 2010-ben az összes export 75%-át tette ki. A biodízel (átészterezett növényi olaj) előállítása lényegesen szerényebb mértékű, 2011-ben közel 21 Mrd. l volt a termelés, melynek felét az EU-27 tagállamaiban állították elő. Említésre méltó még Brazília, Argentína, illetve az USA biodízel termelése, melyek együtt a világtermelés 36%-át adják.

Remélem, hogy hasznos információkkal gazdagodtatok a fenti sorokat elolvasva és még egyszer köszönöm a segítségeteket!

Üdvözlettel
Jobbágy Péter
Ph.D. hallgató