Csajok, hotrodok és rakendroll

2012.10.14. 15:11
10 hozzászólás

Száguldó hotrodok kavarják a port a sivatagban, majd feltűnik a jól ismert, nagyszakállú, napszemüveges fickó is. A ZZ Top kilencéves szünet után tért vissza, új lemezük első számához már klip is készült.

A videó nagyszerűen ötvözi mindazt, amivel egy autóbuzira hatni lehet: vannak itt csinos csajok lenge öltözetben, klasszikus autók – s mindeközben Billy Gibbons énekel utánozhatatlan, reszelős hangján.

Az új lemezen szereplő I Gotsta Get Paid megszületésének egyébként igen érdekes a története. Gibbons még a kilencvenes években, a Gold Star Services/Foam Box stúdióban hallotta a 25 Lighters című számot, melynek címe (25 öngyújtó) arra utal, hogy a dílerek üres öngyújtókat használtak a drogok terjesztésére. Az eredeti előadók DJ DMD, Lil' Keke és Fat Pat voltak. Fat Pat 1998-ban halt meg: lelőtték, amikor átvette volna egyik fellépéséért járó tiszteletdíját. A számot később DJ Screw is feldolgozta – ő 2000-ben, kábítószer-túladagolás miatt vesztette életét.

Gibbonst lenyűgözte a zene és a houstoni gettó hangulata, és már akkor érezte, ebből a ZZ Top is alkothat valamit. Tizennégy évvel később aztán Joe Hardy és G. L. Moon közreműködésével elkészült a ZZ Top változata is, mely az együttes klasszikus stílusába csempészett egy keveset a modern hip-hop ritmusából.

A ZZ Top tehát visszatért, nem is akárhogy: La Futura című albumuk első számát a Classic Rock Magazine olvasói a megjelenéskor a hét legjobbjának választották, a klip pedig kicsit talán az autórajongóknak is szól.