Most szólok - ez ritka irodalom

2012.11.10. 18:02
66 hozzászólás

A múltkor, amikor Pista kitette a facebookra a régi Az autó (a mai Autó-motor elődje) újságokat, amiket árultam, páran szóvá tették, hogy miért nem írtam meg a korábbiakat is, nekik kellett volna az adagból, de nem nézik állandóan a Vaterát.


Hát akkor, most írok, mert ünnepi az alkalom: most a legrégebbi adag került egyenként csatasorba, tehát a legelső Az autótól (1948. március 15.) kezdődő, A3 és A4 közötti méretű példányok egészen a 19-esig, ez összesen 17 darab. Ez még az a kor, amikor Rákosiék épp csak kezdték rátenni a kezüket az országra, ezért a cikkekben még egyszerre lelhető fel a harmincas évek mesterkélt stílusa, a háború utáni, Amerika iránti vonzalom, de már az erősen fenyegető, szovjetes hatás is. A maga módján nagyon vicces olvasmány mind. Igen ritkán kerülnek ilyen régi számok eladósorba, még a Veterán aukcióin is (ráadásul azok egy ideje szünetelnek), jó lenne hát, ha olyannál landolna legalább a többsége, aki  tudja értékelni ezeket a vén papírokat.

 


Korábban sokszor előjött a kérdés, hogy az ikonikus 6-os szám megvan-e. Sajnos már nincs, rettentő ritka. Az is kérdés szokott lenni, hogy jó állapotúak-e. Hát, kinek, mi a jó állapot. Ahhoz képest, hogy ezek még erősen faalapú, ráadásul igen olcsó papírra készültek, és lassan a hetvenedik évüket tapossák, azt mondanám, jó. Egy későbbi újsághoz képest rossz. Persze a szint változó, van, amelyiknek csak a hajtása és a szélei szakadozottak, különben szinte új, de van, amelyiknél a fedlap már elvált a törzstől, egyik pedig - a népligeti Motor GP-s különszám - kiváltképp rossz állapotban van, igaz, az az egyik legérdekesebb darab.

Nem tagadom, voltak etikai kétségeim a poszt megírását illetően, de nem tudtam finomabb módszert kitalálni arra, hogy jó helyre kerüljenek - csak a publicitást. Nem jöttek könnyen, nehezen eresztem őket, de egyre kevesebbet használok papír alapú újságokat, ezeket is digitalizáltam már, hiszen nem gyűjtésből, hanem az információért vadásztam össze őket.