Az igazi mindenes

2013.02.19. 15:16
52 hozzászólás

Az első generációs, gömbölyű Toyota Previa örök kedvencem. Amikor megjelent a piacon, mintegy 23 éve, nagyon tetszett a furcsa, tojásszerű formája, a 75 fokban megdöntve, szinte a padló alá, az első ülések mögé beépített motorja, a beépített hűtő/fűtődoboza. Igazából még most is vágyom egyre, bár még sosem próbáltam, hogy egyáltalán jó-e.

TOYOTAPrevia-3607 1
A kilencvenes évek legelején eléggé ütött ez a forma

A Previa alapvetően egy rendes családi kisbusz, de gonosztevők is jól ki tudják használni a nagy teret és a méretes tolóajtót. Schwarzenegger Utolsó akcióhős című filmjében a gengszterek egy fekete Previa oldalajtaján kihajolva üzemelnek be egy forgócsövű M134 Minigun gépágyút. Jack Slater persze túléli, a Previa meg gondolom felrobban (régen láttam már a filmet).

ShortMinigunLastActionHero
... az ajtón kicsúszik egy kisebb hadsereget is helyettesíteni képes Minigun

A Toyota Previa egy kisbusz, de amerikában azt mondanák rá: MPV. Úgy is, mint Multi Purpose Vehicle, azaz többcélú jármű. Hiszen lehet vele sok embert szállítani, nagy tárgyakat cipelni, szükség esetén kempingezni, tárgyalóbuszként használni. Vagy havat takarítani. Ezt mondjuk nem néztem ki a konstrukcióból, de van, akinek nálam sokkal csapongóbb a fantáziája, és egy levedlett kisbuszban is meglátja a hótorlaszok rémét.

IMG 3478
A gyerekeket oviba-isibe szállítás közben a közösségért is tehetünk valamit. A szomszédok biztosan örülnének a letakarított mellékutcáknak

Nem kell hozzá sok minden, csak egy ritkán használt Previa, vaslemezek, hegesztőtrafó, egy pár tucat hegesztőpálca (esetleg néhány méter CO-drót), és kész is a gyártelep hóekéje. A hátsó kerékre még hóláncot erősítettek - ezek szerint ez nem egy összkerekes verzió -, havat tolni csak jól tapadó hajtott kerekekkel lehet. A tolólapot csak önnön súlya szorítja az aszfalthoz, ha esetleg beakadna valamibe, a fedélzeten rendszeresített nagykalapáccsal lehet finomhangolni a rendszert.

IMG 3479
Nincs túlbonyolítva, de így kevesebb dolog tud elromolni

Az biztos, hogy van annak egy hangulata, ahogy a zuhogó hóban, finom driftben, ellenkormányozva tolja maga előtt az ember a havat, a rozsdabarna alapozóval lekent vasszerkezet éktelenül csörömpöl elöl, a hangszórókból pedig stílusosan bömböl az AC/DC Big gunja.