Műszaki vizsga? Sima ügy!

2013.05.26. 07:00
129 hozzászólás

Elég nagy lett itthon a riadalom, amikor úgy másfél hónapja hivatalosnak tűnő levél érkezett a postafiókomba. „Értesítés forgalmi engedély okmánya érvényességi idejének lejáratáról !" Feladója a Központi rendszer, magyarul Értesítés Központi Rendszertől.

Régi motorosként tudom, a műszaki vizsga egyet jelent a véget nem érő időmegsemmisítéssel, korrupcióval, és nem tervezett kiadásokkal. Van még bajom ezeken kívül is: az autóban motort cseréltünk, így annak számát be kell vezetni a forgalmiba, valamint egy kedves szomszéd beletolatott a bal hátsó ajtóba. Hiányzik a jel, viszont fék, futómű, és minden egyéb van.

 

Ebben a boldog tudatban telt el a március 12-től április 30-ig terjedő időszak, amikor felhívott Rita asszony, és rákérdezett, hogy mi van a műszakival, ami holnap lejár? Gyors postafióktúrás után kiderült, az az elseje az tizedike, így lenyugodtunk további hat napra. Hatodikán aztán megkértem apukámat, vigye már el műszakira a kocsit, mert én nem érek rá. Harminc évnyi taxis múlttal, számtalan megbontásos vizsgálatot túlélve azonnal megtagadta a felkérést, azzal, hogy ő nem bírja a korrupciót és a stresszt. Később finomított, hogy odaviszi, de a sorra nem áll fel semmiképp. Be se megy. Odavitte kedden. Megnyugtattam, hogy nem lesz itt korrupció, rendben van a kocsi.

Persze kivágták a Mercit. Hetedikén. Nem, nem a motor volt a baj, mert arról minden papír megvolt, tökre hivatalos az egész. Hanem az ajtó. A beletolatás, az fájt. Mert sérült az él. És azt nem szabad. Most azt tudni kell, hogy eddig nem lustasági okokból nem cseréltem ajtót, hanem mert sose volt ebben az annyiraszürkemetálhogymindenkifeketénekmondjametál színben. Fossá kerestem a bontókat, a hahut, a racingbazárt, de sose volt. Vagy első szériás volt, vagy nem ez a szín, vagy rozsda, mindezt húszért, üresen, tehát ablakok, ablakemelő, zár és oldaldeszka nélkül. Felvetettem itthon, mit szólnánk a Polo Harlequin mintájára egy piros ajtóhoz? Nem tetszett. Hetedikén, kedden délután beírtam a keresőbe, hogy 190 Merci ajtó, és tessék, lett egy találatom. Felhívtam, fekete. Nyírvalahol. Feladja postán, de sokba lesz, postával együtt 8500. Kell.

Akkor, kedden már nem tudta feladni, de szerdán igen. Hívtam a postát, jött-e ajtó, mert közben el is költöztem, és az új címemre még semmi se jött. Kapcsolgattak jobbra balra, míg végül kikötöttem a Dózsa György úton, a kanyarban a csomaglogisztikán. Mondom, ajtó felől érdeklődnék. Ragszám? Az mi? Hívjam fel a feladót, mert ott rajta van a papíron. Tényleg ott volt, megmondta. Kaptam egy direkt mobilszámot a postás dolgozótól, hogy azon hívjam, akkor nem kell kapcsolgatni. Hívtam, felvette, mondtam a számot. Látja, a budaörsi központból már elindult a Dózsára a csomag, de csak péntek reggel lesz itt, az tuti, mert valamikor éjjel jön meg, és akkor nincs kiadás. Péntek reggel nyolcra mehetek, kiírja a kollégáknak, hogy postán maradó, ki lesz készítve.

Háromig van vizsga, ez az utolsó nap, ráadásul előtte még el kell ugranom Budakeszire, mert ott szoktak tőlem vért venni havonta, és ez már épp az ötödik vagy hatodik vérvételmentes hét volt. Nyolckor Budakeszi, kilencre végeztem, fél tízre a Dózsán voltam. Ott volt az ajtó, innentől viszont a képek jönnek, mert végig dokumentáltam, ahogy felszereltük Sipos úrral, aki segítségemre sietett. De vajon levizsgázott az autó aznap?

IMG 0212
A postán meglátom az ajtót reggel fél tízkor
IMG 0216
9:53 kor varázsoltam ki az ajtót a kocsiból
IMG 0220
A két ajtót egymás mellé téve kiderült, hogy az eredetinek minden belső vacka milliószor jobb állapotú, érdemes volna átszerelni. Felhívtam Prokeet, mit javasol, azt javasolta, mindent hagyjak a helyén, csak tegyem fel az ajtót és rohanjak el a vizsgára. A morfondírozás hat percet vett el az életemből, de szerencsére megjött Siposúr. 11:04, a vizsgából van még 3 óra 54 perc.
IMG 0224
Nekiálltunk szétszedni a két ajtót
IMG 0228
11:23 perc, a vizsgáig van 3 óra 37 perc. Ja, azt eddig nem mondtam, hogy erre az időpontra megyehatárt is át kell lépni, mert csak ott vállalták péntek délutánra, és egy óra az út
IMG 0230
Fent az új ajtó! Becsukni ugyan nem lehet, és csak három csavar fogja. Negyed egy, az indulásig van egy óra negyvenöt perc
IMG 0235
További három perc alatt becsavaroztam a zárat, beállítva nincs.
IMG 0237
Francba, ki kell venni a kisablakot is, mert a csavarja alá nem tettük be az ablakemelő mechanikát. Megy az idő!
IMG 0243
Na. Csak megszívtuk, az egyik csavar nem akar belekapni a zsanérba, el van nyalva a menet vége. Az indulásig ötven perc...
P1110939
Persze az ajtó nem szürke lett, hanem fekete, de egy elem színe eltérhet. Ettől még eladás előtt majd színre fújatom
P1110940
És íme, itt a friss vizsga, két évre