A kollégák már Szibériában zúznak

2013.08.12. 12:07
34 hozzászólás

A Mazda legújabb bátor vállalkozása, hogy a frankfurti autószalonra lábon viszik az új 3-asokat. A 2013-as Mazda3-nak volt már statikus bemutatója és előzetes tesztje is, tehát ezek a tesztautók már nem tekinthetők előszériásoknak, ennek ellenére Hiroshimától Frankfurtig lábon vinni a portékát olyan projekt, aminek van tétje. A Mazda már el is küldte az első videót a vlagyivosztoki partra szállásról.

Szerencsére nekünk is jutott egy szakasz a 15 ezer kilométeres útból, a Totalcar képviseletében magam vihetek egy Mazda3-ast a szibériai Tyumentől Moszkváig. Illetve felesben - Lővei Gergellyel az Autó-Motortól. A most kiadott videó tanúsága szerint elég rosszak az utak, bár el tudom képzelni hogy a Mazda minden hájjal megkent sajtósai hónapokig keresték a térség egyetlen kátyúját, hogy aztán drámai zenével, hatásos vágásokkal hajthassanak át rajta, imígyen is bizonyítva az új 3-as elpusztíthatatlanságát. 

Én már próbáltam kicsit szpojlerezni, és google maps-en belelesni az útvonalba - így műholdról csüggesztően jó minőségű, döntően végtelen egyenes szakaszokból álló autópályának tűnik, de ne legyen igazam, és essünk-keljünk egész úton. A magyar vonatkozású szakasz augusztus 26-án kezdődik, bár ez igazából csak a Budapest-Frankfurt-Moszkva-Tyumen repülőút kezdete, az autózás első méterének időpontja még messzebb van, de mivel nemcsak én nem jártam még Szibériában, hanem olvasóink közül is csak kevesen, igyekszem gazdagon dokumentálni az utat, és persze internet-kapcsolat függvényében közvetíteni is.


Nyolc új Mazda3 indult el öt napja Vlagyivosztokból, miután sikeresen vette a Hirosima-Frankfurt útvonal első akadályát, az átkelést a Japán-tengeren. Az első etap brit, cseh és szlovák, olasz, lengyel és portugál pilótái rendben megérkeztek Oroszország távol-keleti részére, s rögtön indultak is, hogy teljesítsék a 15,000 km-es út rájuk eső részét. Mára elérték a fél világot átszelő utazás első csoportváltós megállóját, Blagovesenszket, az első időzóna-határt – mintegy 1400km-t hagytak már maguk mögött.

Az út posztjait csokorba gyűjtve megtalálod ezen a linken.