Autók, csajok, műemlékek

2013.08.27. 07:51
73 hozzászólás

DSC_0588.jpg

Megvolt az első városnézés, plusz este elmentem futni egy órát Tyumenyben. Ezek alapján a következő dolgokat állapítottam meg.

DSC_0560.jpgMég választék is van!

Az orosz csajok, legalábbis ami Szibériát illeti, tényleg elképesztően jók. Főleg a jócsajság modelli értelmében. Szépek, magasak, gyakran van gyönyörű, hosszú hajuk, és körbelengi őket valami jellegzetes, megközelíthetetlenség-aura. Ennek ellenére szinte mindegyik olyan görény csávóval van, hogy az valami elképesztő. És láthatóan nem profitorientált alapon: itt egyszerűen óriási különbség van nők és férfiak között.

DSC_0580.jpg

A szőke erősen paróka-gyanús, de a platformcipővel nem spórol, az biztos

Nálunk bottal sem piszkálnák meg az ilyen faszikat az ilyen csajok, itt meg gondolkodás nélkül enyelegnek. Férfiből normális megjelenésűt szinte egyáltalán nem láttam. Van, hogy normálisan felöltöznek, de a hajuk még akkor is béna, igaz, a kerek szláv fejből, meg a szögegyenes hajból nehéz érdekes dolgokat kihozni.

DSC_0517.jpgMég öt év, és kész is van

 

 

DSC_0545.jpgÉs rendes, templomjáró, istenfélő lyány!

Most nyilván azt hiszik, túlzok. De akkor nézzék meg ezt a feltörekvő szintipop-csapatnak látszó négyest, akiket a mellénk rendelt helyi csaj nem ismert, de mindegy is. A két csaj, higgyék el, élőben is teljesen rendben volt. A srácokról meg a legtöbb jó, amit el lehet mondani, hogy nem nyomják teljesen fullba' a kretént, de félig biztosan. És ez ott elég, hogy a tyumenyi Kozsó beválogassa az embert. Döbbenet.

DSC_0585.jpg

DSC_0591.jpgA tyumenyi Ozone-aspiránsok ellenfényben

DSC_0555.jpgMackós Olga a buszra vár

DSC_0563.jpgÉs még ilyen cuki eszkimó-jellegű színek is feltűnnek

 

DSC_0576.jpgSzemből sem egy Magdianyus 

Ha tehát valaki topmodellel szeretné leélni az életét, nagyon ajánlom Tyumenyt, itt egy átlagmagyar férfi a Brad Pitt biturbó. Tyumeny így augusztus végén kifejezetten kellemes, élhető városnak tűnik, nem olyan elszomorító, mint Moszva, vagy felvágós koszfészek, mint Baku, hogy egy ex-szovjet olajvárost említsünk. Persze mindhárom példám néhány napos látogatásokon alapszik, tehát garanciát nem vállalok. És a csajokhoz muszáj egy kis oroszt felcsipegetni, mert itt még a szállodai személyzet se nagyon vágja az angolt.

DSC_0648.jpgBónusznak egy atipikus szibirják

Azt hiszem, át is térhetünk az autókra. Mint az előző poszt kommentjeiben már szóba került, elég gyakoriak a jobbkormányos, Japánból, vagy Délkelet-Ázsia egyéb jobbkormányos országaiból szürkeimportált érdekességek. De előbb nézzünk egy kis hazait, itt van például egy UAZ Patriot:

DSC_0461.jpg

DSC_0460.jpg

DSC_0470.jpgAztán ez itt, ami nem ám Dacia Logan, hanem Lada Largus.

DSC_0471.jpgVagy ez a a vidáman rohadó ötajtós Aleko Tavria.

DSC_0468.jpgMeg egy klasszikus amerikai terepjáró, egy Chevy Niva.

DSC_0490.jpgÉs egy tányérsapka, ami remélhetőleg elfér egy morcosított Lada csomagtartójában.

DSC_0492.jpgLopóautó ezek szerint Szibériában is van.

DSC_0463.jpg

Egy jobbkormányos, Yaris-alapú japán belpiacos csodabogár, egy Will Vi. A felkiáltójel talán felesleges is a hátsó ablakba.

DSC_0465.jpg

DSC_0519.jpgStílusos ember persze mi mást vezethetne, mint kockaLadát.

DSC_0547.jpgEbből az iszonyatból egész sok van, biztos olcsó, Will Cypha a neve, szintén Toyota, szerencsére 2005 óta nem gyártják.

DSC_0549.jpg
DSC_0609.jpgErről a képről kis híján elfeledkeztem, de legalább eszembe juttatta az ígért műemlékeket.

DSC_0524.jpgHa tippelni kéne, mi ez a stílus, a bátran találgatók nyernek: tényleg szibériai barokk.

DSC_0527.jpgDSC_0522.jpgA proletárforradalom idején garázzsá alakították az ortodox templomot.

DSC_0528.jpgDSC_0537.jpgSzenteltvíz- és kegytárgy nagyker.

DSC_0533.jpgDSC_0552.jpgLenin egy komoly revolverrel.

 DSC_0596.jpg

Itt is lakatolgatnak a szerelmesek, vagy valamit félreértettem.

DSC_0607.jpg

DSC_0614.jpgA pad is kicsit elfáradt.

DSC_0598.jpgA tyumenyi graffittisek fegyelmezetten az aszfaltra nyomják, máshol nem láttam firkát.

DSC_0613.jpgEz a püspök, akinek a nevét elfelejtettem, de az vesse rám az első követ, aki első hallásra megjegyez egy orosz püspököt...

DSC_0633.jpg...ennek a templomnak a bejárata alá temetkezett, mert nem akart síremléket, viszont nem volt ellenére, hogy a hívek átjárjanak rajta. A proletárforradalom után a templomot bezárták, a hívek viszont elérték, hogy a sírt kibonthassák, és a testet átvihessék egy működő templomba. Döbbenten látták, hogy a püspök teste kétszáz év alatt sem indult oszlásnak. Az ezoterikus magyarázat, hogy ez is bizonyítja, hogy szent volt. A tudományos változat, hogy itt másfél-két méter mélyen soha nem enged fel a fagyos talaj.

DSC_0640.jpgVégül megnéztük egy jól menő gyáriparos 18. századi házát. Érdekes volt, de aztán megkérdeztem az idegenvezető nénit, hogy esetleg Tyumeny egyetlen világsztárja, Irving Berlin emlékét nem őrzi-e valami egészen véletlenül.

DSC_0508.jpgTermészetesen nem. Sem emlékmű, sem múzeum, semmi. Megvan a zsinagóga, ahol az apja kántorkodott, de az nem szerepel a sztenderd programban. Néha egy-egy zenei rendezvényen megemlékeznek róla, és ennyi.

Az út további posztjait csokorba gyűjtve megtalálod ezen a linken.