Régen még a jövőben is volt anyag

2013.09.14. 11:19
12 hozzászólás

Ó, azok a hetvenes évek: a telefon nem volt okos, a mosópor sem volt intelligens. Ellenben még a kórterem is dohányzó helyiség volt, az autóversenyzők két üveg whiskey között lezavartak pár kört a Zöld Pokolban, a tervezők pedig nagyon optimistán képzelték el a jövőt, és proaktívabbak voltak, mint biffidus essensis. Ilyen  például Sydney „Syd” Jay Mead.  Már azért hálásak lehetünk neki, mert megtervezte Johnny 5-öt, de a Playboy Land Yachtért is több jár neki egy egyszerű jutalomfalatért.

playboy1

 

Még a legelvetemültebb benzinagyú is néha inkább utazna mint vezetne. Ha most valaki felhördülne, hogy márpedig nem, mert a volán mögött a legjobb, akkor tennék még egy próbát. Biztosan nem utazna inkább? Vezetés helyett nem szólna inkább az Agydoboznak, hogy irány a Côte d'Azur, majd mászna fel a tetőn lévő napozóra, két nyuszilánnyal? Aztán ha már nagyon tűz a nap, eldőlne a kanapén, és bekapcsolná tévét. Na? Még így sem?

playboy3

Syd Mead, a jövőképek nagymesterének ötlete azon kevesek közé tartozott, melyet tényleg érdemes lenne megvalósítani. Nem ez volt persze az egyetlen ilyen munkája, hisz az amerikai futurista művész megannyi sci-fi film, rajzfilm és videójáték gépeinek tervezésében vett részt. A Szárnyas fejvadász, Nyolcadik utas a Halál, Yamato 2520, Rövidzárlat és még sorolhatnám a klasszikusokat, világa részben az ő fejéből pattantak ki. Ezek után csoda ha a Playboy Land Yacht annyira kívánatos?

playboy4

Ezeket a régi jövőképeket elnézve az ember másra sem tud gondolni, csakhogy mára fogyóban az optimizmus, pedig a tervek nem változtak. De az mondjuk aranyos, hogy évtizedek óta önjáró autókat akar mindenki építeni. A Google egyelőre mintha vinné a pálmát, de azért jó volna, ha Hugh Hefner rájuk rúgná az ajtót Syd Mead tervével:
-Hagyjátok már a Priust! Ilyet építsetek gyerekek, még mielőtt Viagra-túladagolásban elpatkolok!

playboy2

És tényleg! Jobb mint egy rózsaszín Hummer-limó, tudja azt, mint egy Westfalia, zseniálisan néz ki és napozóágy van a tetején...meg ugye Playboy-nak hívják! Számítógép helyett brain box vezeti(ami biztosan ugyanaz, csak így jobban hangzik), van benne éjjellátó is, telefon meg TV, de az ’áramvonalas kialakítás’ azért egy csöppet túlzás. Mindegy is, lényeg, hogy ha már önjáró autó a jövő, akkor ugyan nézzen már ki így!