Roncsok a városban – A hetvenes évek New York-jának romantikája

2013.11.08. 18:15
36 hozzászólás

New York hangulata a hetvenes években egészen más volt mint manapság. A Times Square tele volt olcsó prostikkal és hajléktalanokkal, Brooklyn és Bronx egyes területein pedig olyan állapotok voltak, mint Szófia külsőn manapság. Ahol most drága lakások állnak, akkoriban még téglakupacok között, romos épületekben laktak az emberek. A brooklyni Jamaica Bay és a Jersey-i ipartelepek tele voltak autóroncsokkal, de még a belvárosban se volt ritka látvány egy évekre ott felejtett autó  ilyen volt ez az elhagyatott belvárosi felüljárón pusztuló Camaro.

Akik megélték, máig vegyes érzelmekkel emlékeznek vissza azokra az időkre, amikor egy rozsdás roncs évtizedekig része volt egy-egy utcaképnek. Manapság a város messze sterilebb, és a hetvenes évek sajátos romantikájával együtt tűntek el a magára hagyott, kibelezett autók az utakról.

A '80-as években minden megváltozott. A Wall Street újraélesztésével New Yorknak vezető helye lett a világgazdaságban, jöttek a nagytőkések, a befektetők és az ingatlanfejlesztések. A putri-New York koporsójába Rudolf Giuliani verte be az utolsó szögeket. Egy börtönviselt pénzbehajtó fiaként született Giuliani előbb ügyészként szétverte a megmaradt maffiaszervezeteket a nyolcvanas években, majd polgármesterként rendbe tette a közbiztonságot és kisöpörte a balkáni állapotokat idéző romokat a kilencvenes években.

További roncsok és romok a galériában!