Szerintem most kéne elhúznunk innen...

2014.11.21. 13:10
16 hozzászólás


A fenti mondatot az után mondtam, hogy a hatalmas fémkonténer megremegett a robbanástól és sűrű, maró fehér füst kezdett el terjengeni, amit a szél naná, hogy felénk fújt. Addig sem nézték túl jó szemmel ténykedésünket a vastelepen, pedig ez a műsor aztán igazán kapcsolódott a helyhez.

DSC2075

Ugyanis a fémekről volt szó és mint olyanok, a fémek nagyon-nagyon érdekesen képesek viselkedni. Többségük pl. por formájában elképesztően gyúlékony, lobban- és robbanékony, mindenféle tűzijáték remek alapanyagául szolgálnak. De míg többségüket jól ismeri mindenki (magnézium, vörös vas-oxid) mi beszereztünk pár igen-igen ritka fémet is, melyeket konkrétan aranyáron adnak. Persze csak azért, hogy megnézzük, tényleg úgy viselkednek-e, mint azt sok laikus feltételezi és leírja akár tankönyvekben is.

DSC1908

Igen, volt egy kis fricska is az egészben, mert kiderült, hogy azért nem minden van úgy, ahogy gondolták, de ez a gyakorlati tudomány már csak ilyen. Mondjuk azt éppen nem gondoltam, hogy valaha az életben megismétlem még a tínédzser oroszrulettet, de a helyzet megkövetelte. Csak a meggyújtott petárda helyett itt egy gyors mozdulattal egy kicsit neccesebb szitut kellett megoldani. Van ilyen, ezért hívják a kísérletet kísérletnek és nem másképp.

DSC2089

Na mindegy, a lényeg, hogy az üvegszál-karosszériás kis villanyautó rosszul viseli, ha mozgó tűzijáték-platformnak gondolják, a Vasúttörténeti Park közelében lakó gyerekek viszont feledhetetlen hétvégi látványosságot kaptak. Kinek volt az ötlete, hogy majd Csabi cimborám a platóról lövöldözzön egy gigacsúzlival (szemüvegben és vegyvédelmiben) színes tűzvirágokat az égbe, na azt csak sejtem, de az biztos, hogy régen nevettem már magam úgy könnyesre, mint ott és akkor.

Ne legyenek restek, sírjanak és szörnyülködjenek önök is velünk szombaton, 16.00-tól a Spektrum TV-n a Brutális kémia utolsó, negyedik epizódján. Bolond egy műsor lesz, én szóltam.