Meglepő kamionos videók

2015.01.18. 20:46
26 hozzászólás

Ma találkoztam a 444-en egy anyaggal, amiben Anarki rajong körbe egy kamionos videót. Érzékletesen leírja, hogy a videóban közel három órán át nem történik semmi, szinte perces bontásban meséli el, hogy hogyan nem történik a semmi. Ezek után muszáj volt megnéznem már magamnak. Hogy egy kamionos fuvarról, ami spanyolból megy németbe, miért készít valaki egy két óra ötvennégy perces videót, nem tudom, én biztos, hogy egy könnyebben fogyasztható, rövidebb anyagban foglaltam volna össze a történéseket. De nem az a meglepő, hogy ilyen hosszú lett a film, hanem hogy bő tizenháromezren nézték meg eddig. Ahogy az ember szemezget Kótai Zoltán filmjei közt, a YouTube ajánlója feldob sok más videót is, így tudtam meg, hogy a magyar kamionos szubkultúrának komoly videós al-szubkultúrája van, és egy másik állócsillag is ott van a trucker-roadmovie-k dizelkoromtól fekete egén: ST22 Lacika. Neki is számtalan filmje készült, általában tízezres nézettséggel. A Hogyan él egy kamionos című, 38 perces anyagon keresztül már 32 ezren ismerhették meg a kamionos életformát.

Sosem gondoltam volna, hogy itthon az ilyen házi készítésű, fejkamerával felvett videóknak ekkora népszerűsége van. És hogy egy mozgássérült, kamion rajongó srác ennyire meg tudja mozgatni a hosszútávú fuvarozó elitet. Mert Kamionos Peti rajongása a tizenkétkerekűek iránt annyira megmozgatott pár kamionost, hogy a Kamion Sulival közösen megszervezték, hogy ez a srác, akinek semmi esélye nem volt, hogy valaha is elinduljon egy négykezesre a kontinens másik felére, de még arra sem, hogy egy féloldalasra rogyott Ifával építőanyagot szállítson, egy igazi nyergest vezethessen. Kótai Zoltán egyik filmjéből viszont kiderült, tavaly novemberben pár ember tényleg, szó szerint valóra váltotta Kamionos Peti álmát.

Van itt egy másik videó is, ez tömörebben foglalja össze a lényeget:

Az álmok olykor valóra válnak from Eric Dávid Tóth on Vimeo.

Aztán december 23-án, Kamionos Peti újabb meglepetést kapott. Többek összefogásának köszönhetően egy számítógépet kapott, amin az Euro Truck Simulator 2 tökéletesen fut, így, ha nem is mozdul ki a szobájából, akkor is elmehet egy hosszú fuvarba, megépítheti a saját vontatóját.

Ha ma nem látom meg Anarki cikkét, sosem tudom meg, hogy a magyar kamionos társadalom milyen érdekes dolgokat csinál.