2015.03.21. 11:22
41 hozzászólás

Sokan azt mondják, hogy csak a gyengébb zenékhez kell emlékezetes videoklipet forgatni. Szerintem pont az ellenkezője igaz: jó érzés, amikor megszólal egy jó zene és a fejünkben lepereg a hozzá tartozó film. Nagyon nincs új a nap alatt, a dögös nő, esetleg férfi még mindig elég, aztán mögöttük jönnek az autók. Az hogy a szám is a vezetésről szól, vagy a száguldás önmagában néz ki jól, talán nem is számít. Jöjjön tíz emlékezetes klip, amelyek az autók miatt maradtak meg.

9. Jay-Z – Show Me What You Got

A Hip-hop és RnB világától nem állnak messze az egzotikus gépek, bár legtöbbször inkább csak háttérként szolgálnak a biodíszlet mögött. Ez a Jay-Z klip sem került volna fel a listára, ha a Pagani Zondát és a Ferrari F430-at nem hajtják meg Monaco utcáin. Kicsit butának hat a vágás, és az is látszik, hogy az operatőr a kamera mozgatásával próbált valami sebességérzetet összehozni. Pedig a Ferrarit Dale Ernhardt Jr., a Paganit pedig drága blogunk majdnem-kolletktív felesége, Danica Patrick vezeti, így simán belefért volna egy kis huligánkodás. Mindegy, így be kell érni Danica bájos mosolyával, mert maga a szám felejthető, de az első másfél perc miatt azért megér egy kattintást.

8. Mötley Crüe – Kickstart My Heart

Ez a szám nem is annyira autókról, inkább a sebesség és a drogmámor közti párhuzamról szól, így a klipben is van minden, ami gyors, de főleg amivel nagyot lehet esni. Top fuel dragsterek, NASCAR autók, versenyhajók, vagy épp repülők, mind csak néhány tized másodpercre, hogy tovább feszítsék a tempót. És, hogy honnan a párhuzam? Nikki Sixxnek 1987-ben egy Guns N’ Roses-szal közös turné során sikerült a klinikai halálig lőnie magát, ahonnan csak két adrenalin-injekció hozta vissza, vagyis berúgta a szívét. Innen az inspiráció, és ha azt gondolnák, hogy Sixx az élmény hatására térdelő ministráns lett, tévednek: amint járni tudott, megszökött a kórházból, majd otthon újra benyomott egy löket heroint. A produceri nyomásra aztán az amúgy kollektívan önpusztító banda kijózanodott, majd két évvel később kihozták a Dr. Feelgood című albumot, amely az egyik legsikeresebb MC lemezzé avanzsált.

7. ZZ Top – Gimme All Your Lovin’

Billy Gibbons, a ZZ Top énekese legendás autóőrült, ebben a klipben minden benne van, amire a blues-on érlelt férfiszív vágyhat: egy 1933-as Ford kupé – ismertebb nevén Eliminator -, és dögös nők combfixben, na meg sebesség. A kocsit Dan Thenan műhelye építette, motorja 5,7 literes Chevy, és egy háromsebességes automata váltón keresztül hajtja a merev hátsótengelyt. Az Eliminator szinte a zenekar negyedik tagjává vált, ugyanis nem csak a Legs és a Sharpe Dressed Man klipjében tűnik fel, de az Eliminator című album borítójára is felkerült. Aki kíváncsi a gépre, az a  Rock and Roll Hall of Fame-ben megnézheti, hiszen sok hús-vér zenész ismertségét felülmúlva itt állították ki.

6.Calvin Harris - We'll Be Coming Back ft. Example

A zene itt sem egy maradandó darab, de a Ferrari 512 BB, és az 1973-as Porsche 911 T menti a helyzetet. A sztori persze egy rablás után kezdődik, amikor a két bűnöző elrejti a szajrét. Hőseink annyira menők, hogy észre sem veszik, hogy a Yamaha YZF-R1-el üldöző rendőrnőt mégsem sikerült lerázni, ő pedig ellopja a táskát. A Los Angeles felett kanyargó szerpentinen igazán látványosan hajtják a kocsikat, de valahogy fele ennyire sem lenne jó, ha napjaink sportkocsijai közül választottak volna. A 2:25-nél a Ferrariban felvillanó BMW-fordulatszámmérő felett pedig jóindulatúan nézzünk el.

 5. M. I. A. – Bad Girls

A megszámlálhatatlan zenei stílusból építkező angol énekesnő zenéje számomra csak kis dózisokban élvezhető, mondjuk évente egyszer. A Bad Girls című számával sem sikerült dűlőre jutnom, de egyre jobban hajlok arra, hogy nem tetszik, viszont a videó hangulata egészen frenetikus, a pár éve nagyon menő, driftelő szaudiak előtt tiszteleg. Van itt minden, Alfa 156 gumidurrantás, E46-os BMW keresztben, E36-os két keréken, egy átlátszó és sötétben világító (!) Peugeot 404 - ezt mellesleg öt hónapig építették -, és persze rengeteg burnusz. A csúcspont egyértelműen a száguldó Merciből kilógó, aszfalton szörföző arcok, ők valószínűleg az indokoltnál hamarabb akarnak találkozni Allahhal. Bár a klip Marokkóban forgott, sokan kritizálták amiatt, hogy túl sokat mutat nikábban vezető nőket, ez pedig akkoriban érzékeny téma volt Szaud-Arábiában. Mellesleg a kétkerekező E36-osok volánjai mögött is egy házaspár ül.

4. Gorillaz – Stylo

Egy autós videóklip akkor is lehet király, ha a szereplők nem feltétlen élnek, legalább is nem hús-vér emberek, hanem… öhm… robot majmok. A Gorillaz az előző évezred végén robbant be, de olyannyira, hogy első lemezük rögtön hétmillió példányban fogyott, ez rekord egy virtuális zenekarnál. Virtuális, mert sosem jelennek meg a figurák mögötti zenészek, és csupán a frontember, Damon Albarn állandó, a többiek időről-időre cserélődnek. A Stylo klipje nagyon jól hozza egy hetvenes évek végi tucat-krimi hangulatát a Dodge Coronetet hajtó, dagadt rendőrrel, a menekülő banditákkal, akiknek még ott a fején az arcukat takaró maszk, na meg a tökös fejvadásszal, aki sosem veszít. Utóbbi maga a minden véres atléta trikók királya, Bruce Willis. Természetesen az akció során erősen lelakott Camarónak semmi esélye az El Camino ellen, de ha John McLane tekeri a kormányt, akkor mindegy is, hogy mivel próbálnak menekülni.

3. Whitesnake – Here I Go Again

Mit teszel, ha úgy érzed, hogy a rengeteg hajlakk, és egy átlátszó pongyolába csavart Tawny Kitean kevés a sikerhez? Felrakod a nyolcvanas évek szex szimbólumát két Jaguar XJ6-ra, hogy ott gimnasztikázzon. David Coverdale-nek, a Deep Purple egykori énekesének bejött, a dalt tartalmazó 1987 című albumból 17 millió darab fogyott. Brit elegancia ide, legendásan finoman járó motorok oda, ehhez valószínűleg a művésznő adottságainak is köze volt. Nem vitték túlzásba a koreográfiát sem, Coverdale csak simán egymás mellé parkolta a két kocsit, majd elindította a zenét, és kiadta az ukázt későbbi feleségének, hogy improvizáljon. Kellett volna bonyolítani?

2. Audioslave – Show Me How To Live

A Száguldás a semmibe című autós film-alapvetésről mindent elmond, hogy a kritikusok azért húzták le, mert túl sok benne az autó. Közönségfilmnél ez tényleg hátrány lehet, de autórajongó körökben már évtizedek óta kultfilmként tekintenek rá. Nincs benne elrugaszkodott akció, sem műmájerkedés, ellenben sok a szép felvétel, meg a valódi motorhang, akit bővebben érdekel, kattintson. Az Audioslave-et is megfoghatta a produkció, ugyanis nemes egyszerűséggel a film jeleneteit használják a Show Me How To Live című videóklipjükben, de úgy, hogy a Barry Newmanes belső felvételeket kicserélték olyanokra, ahol a zenészek ülnek a Challengerben. Tulajdonképpen még a sztori is ugyanaz, ugyanazzal a telitalálat befejezéssel

 1. Jamiroquai – Cosmic Girl 

Hosszas vívódás után lett a Cosmic Girl az első, mert bár történetet nyomokban sem tartalmaz, ez mégsem számít. Ott a Lamborghini Diablo, és a Ferrari F40, vagyis kilencvenes évek autóskártyáinak a két mindent vivője, és szinte szerényen meghúzódik még egy F355 is. Arról nem szól a fáma, hogy tényleg Jay Kay vezetett-e, de a Top Gear pályán felállított rekordja alapján simán elképzelhető, hogy nem fél a sebességtől, bár elég sokba fájt neki ez a forgatás. A spanyol helyszínre egy szállítmányozó cég vitte le a kocsikat – köztük Jay saját Diablóját –, de a Lamborghinit az egyik munkás összetörte, így egy helyi gyűjtő adta kölcsön a kocsiját. Zenészek közt pedig elég nagy lehet a bizalom, mert az F40 pedig nem mástól, mint Nick Masontól jött, a Pink Floyd dobosától. Ő amúgy is bőkezű, ha Ferarrikat kell kölcsönadni, gondoljanak csak az Enzóra, amelyet a Top Gear stábja kapott meg. A felvételt elnézve elég jó buli lehetett a forgatás, még akkor is, ha a Lamborghini szélvédőjét kiszerelték, mert másként nem fértek volna el a kamerák.

 +1. GoRemy - Saudis in Audis

Azt hiszem, hogy ide nem kell semmit írni, hiszen még mindig a sztereotípiák a legviccesebbek.

(A hazai termésben is felbukkan pár igényesebb darab, itt van például a Roy és Ádám trió Újfullánk című száma. Ennek érdekessége, hogy nem csak a Mystery Gang és a Supernem, de az a DKW/Ford Granada hotrod is feltűnik, amelyet Winkler pár éve meghajtott a TV-műsorban)