Olcsó plusz lóerők, szevasztok!

2015.04.15. 17:29
54 hozzászólás


Emlékszem, annak idején, amikor a tavalyi Golf-napok egyik válogató zsűritagjaként egy éjszaka alatt kellett kiválasztanom kb. 1900 autó közül azt a - ha jól emlékszem - százat, amelyek bekerülhetnek a szűkebb, kiállított keretbe, na azon az éjjelen kaptam életem legtöményebb dózisát a hazai tuning-társadalomból.

Valószínűleg soha az életben nem találkozom még egyszer ilyen rövid idő alatt ennyi GTI-re átépített 1.6-os ötös Golffal. Sok közülük tökéletes munka volt, megvolt minden bel- és kültéri elem, a felnik, a dupla kipufogó, az ülések, egyszóval minden. De hogy milyen rohamosan fejlődik ez az autóipari gigapiac, azt mi sem mutatja jobban, mint a találmány, amellyel a napokban szembesültem és melyet most potom 17 ezer forintért bárki magáénak tudhat, ki tudja, mennyire lenne teljesebb a GTI-illúzió egy ilyennel. Több száz lóerő csak megér ennyit. A dolog szépséghibája, hogy ezeket a lovakat igazából a kívülállók képzelik majd oda, de ne legyünk igazságtalanok, hiszen a pávakakas díszes faroktollai is csak arra szolgálnak, hogy a tojót elkápráztassák, a valóságban csak a terhére vannak és jelentősen csökkentik túlélési esélyeit a ragadozókkal szemben.

blowoffkamu.jpg

És látják, ezért csodás elme az emberi, mert egy ilyen kamu-lefúvószelepbe aztán tényleg nem hal bele senki. Maximum a nevetéstől. Ha idehaza elfogyna, akkor ne aggódjanak, van még ott, ahonnan ez jött.

Igazából nincs új a nap alatt, hiszen az átkosban a telepi Zsigulit (ha nem futott Koppányra noch dazu dupla Koppányra - ami a lakótelep Akrapovića volt akkoriban) illő volt legalább egy fémsíppal tuningolni. És a fémsíp - igaz, modern formájában - de a mai napig él. Mondjuk értelme sincs több, de lám, kapható még, unNiversal turbo muffler címén.

És ha nevetnek ezeken, akkor jusson eszükbe az autó, melytől kötelezően hasra kellett esnie mindenkinek, a BMW i8, amelynek jobb oldali kipufogójába dolgozott a háromhengeres turbómotor, míg a bal oldaliban egy aktív hangszóró volt, amely kifelé játszott egy kamu motorhangot. És ehhez most nem fűznék hozzá semmit.

i8-sound-600x361.jpg