Már bimbóznak a radarok az M5-kivezetőn

2015.10.28. 17:38 Módosítva: 2015.10.28. 19:40
49 hozzászólás

Az országban sorra jelennek meg a fix traffipaxok jellegzetes bitófái, talán egy posztot megér, hogy már az M5-ös autópálya ki/bevezető szakaszán is megjelent az első hatalmas állvány. Egészen pontosan az ÖMV-kútnál állították fel, a városból kivezető oldalon. Egyelőre csak itt, de már vannak jelei annak, hogy készül valami a túloldalon is.

Elég jól látszik, hogy a hatalmas építményen mindkét irányban vannak kamerák, nem vennék rá mérget, hogy érdemes lesz akár (rendszámos) motorral gyorsabban hajtani a hetven+kötelező ráhagyásnál. Sokan már most kellő tisztelettel közelítenek a készülékekhez, de egyelőre nyugi, úgy tűnik, hogy még bekötve se nagyon vannak az elektromos kábelek, amelyeket a zajvédő fal mögött vezettek el.

Ez egyelőre a kivezető oldal, innen még egy-két kilométer a város vége, vagyis ez a fix traffipax adja meg a végső jelet, hogy most már lehet tolni. Ezen az oldalon egyébként nem nagyon volt szokás traffipaxolni korábban, a rendőrök a túloldalon dekkoltak, ott, ahol van egy 50-es korlátozású szakasz.

Egyébként nem vagyok az ellen, hogy méricskéljenek, sokkal inkább zavar maga az ötvenes szakasz létezése, hiszen amúgy egy szinte tökéletesen balesetmentes útszakaszról beszélhetünk, kivéve természetesen azt a pontot, ahol méricskélni szoktak. Ott viszont rendszeres, hogy valami barom belemegy a másikba, mert az ötvennél azt hitte, hogy ha harmincra vészfékez, akkor jutalompontot is kap.

Most ezen a szakaszon is megbontották a zajvédő falat, nem sokkal az 50-es tábla után, akár több sörben is mernék fogadni, hogy hamarosan megjelenik itt is egy csodálatos konzol, pár kamerával.

Természetesen hamarosan ezekkel a pontokkal is frissítjük a Totalcar közösségi traffipax-térképét, amelyen már több mint 70 készülék helye tekinthető meg. Mivel a rendőrség 132 ilyen komplex közúti közlekedési ellenőrzési pontjait (KKEP) telepítését szervezi, úgyhogy van még dolog, kedves olvasók, küldjék csak a maileket, ha új építményt látnak a zachd(kukac)mail.totalcar.hu-ra. Ugye sejtik, mi van a (kukac) helyén: @.

Update: időközben nyilvánosságra került négy megye terképe (Pest, Komárom-Esztergom, Nógrád és Fejér), ahol már a szupertraffipaxok helyei véglegesek (kattintson ide, ha a rendőrségi térképre kíváncsi!). Ez alapján is frissítjük a térképet, de a police.hu szerint ezek a berendezések még nem működnek, de amúgy is mindenki tartsa be a korlátozásokat. Nekünk is ez a javaslatunk. Mellesleg jól tippeltem, mert valóban lesz az M5-ös városközpont felé vezető oldalán is mérőpont, valóban ezt készíthetik elő az adatok alapján.