Halálcsapda, csak másfél milláért

2016.02.02. 17:43
0 hozzászólás

A Hahun futottam bele a hirdetésbe: Brilliance (Zhonghua) SY BS6 akciós ár. Haloványan felderengett bennem a csúnya zakó emléke, amelyről kilenc éve írtunk: akkor a szabvány ADAC teszt szüntetett meg minden túlélőteret a BS6-osban. Mondanunk sem kell, utána alig adtak el belőle Európában, és az importőr két éven belül csődbe is ment.

Ebből a halálcsapdából bukkant fel egy a használt autók között: vidéken árulják 1,49 millióért, 30 400 kilométerrel, hivatalosan egy kései, 2008-as példány. Nyolcéves autóért az összeg nem kevés, és már a belső téri fotókon is látszik, hogy a nagy méretekhez összevissza álló, többféle színre sárgult műszerfali elemek járnak, műanyagnak látszó fabetéttel. A szövegből még kiderül, hogy a motor Mitsubishi-konstrukció, bár ez az a régimódi, kínai gyártású négyhengeres, amelyet akkortájt mindenféle kínai autóba beszereltek, 122 lóerővel.

Az egészről – a biztonsági szinttel és a kivitelezéssel – a 90-es évek elejének koreai autói jutnak eszünkbe. A műszaki színvonal legalábbis hasonló, alighanem a törésbiztonság is, bár mintha a luxus-Daewookban jobban állt volna a műszerfal tizenöt évvel korábban. Felkeltettük a vágyat valakiben? Tessék szaladni, mert a végén még elfogy.