Ekkorát még ember nem driftelt

2016.04.08. 11:08
7 hozzászólás

Egyvalaki van a Földön, aki tudja, milyen 350 km/h-nál driftre rántani egy autót és az immár hivatalosan Kavabata Maszato. A japán drifter az emirátusokban, Fudzsejra emírség repterén állított fel új drift sebességi rekordot egy 1380 lóerős Nissan GT-R-rel. A rekord egész pontosan 304,96 km/h, ennyivel ment a Nissan, mire harminc fokos szögbe fordult, azaz hivatalosan is driftelt. A pontos mérési metódus nem ismert, ahogy a mutatványból is csak a csúcsmomentumot publikálta még a Nissan. 

Kavabata és a Nissan mutatványa erős határvonal lesz a drifttörténelemben. A korábbi rekorder, a lengyel Jakub Przygonski 2013-ban felállított világrekordját majd' megmásfélszerezte a japán. A lengyel három éve 217 km/h-nál dobta el egy Toyota GT86 seggét. Abból a rekordból nem csak művészire vágott videókat őriz a You Tube, itt egy videó arról, hogy nézett ki a mutatvány a pálya széléről:

Az új rekorder Kavabata egyébiránt nem nem csak ebben az széles aszfalton elrántós arab driftben jó, de megy neki az erőből íven fűzés is. A 2000-es évek eleje óta aktív szereplője a japán és nemzetközi driftsportnak, a Nissan 180 SX-szel és a Silviával korábban egész szép sikerei voltak a D1 Grand Prix-ben, japán nemzeti driftbajnokságában. Hozzá fűződik a sorozat egyik legkomolyabb bukása is. Szaitó Daigóval kergették egymást a Fuji Speedway-en, amikor... (2:43-nál a lényeg)