A sátán leheletének semmi sem tud ellenállni

2016.07.28. 16:45
37 hozzászólás

A Big wind nem ismeretlen a gépszerető közösség számára, nemrég mi is írtunk róla, de most előkerült egy videó, amin működés közben látni a szörnyet. Mert bár elcsépelt dolog így hivatkozni egy gépre, de ha valami, akkor a Big wind megérdemli: egy T34/85-ös tank alsó részére került fel két darab Mig-21-es sugárhajtómű. Már ez is úgy hangzik, mintha Darth Vader az Alien királynő hátán lovagolna kivont fénykarddal. Pusztító, na.

Pedig a cél nem kisbolygók arrébb lökése és nem is hangsebességgel haladó lánctalpas létrehozása volt, hanem az, hogy tüzeket oltsanak. Fújtak már el gyertyát? Itt ugyanazt az effektust használták ki, csak kicsit nagyobb méretben. Képzeljenek el 6-700 gyertyát, amelyek 150 méter magas lánggal égnek, közel 2000 fokon.

Szaddám Huszein a felperzselt föld taktikáját követte, amikor 1991 januárjában kivonult a koalíciós erők által megszállt területekről, és csapatai az összes útjukba kerülő olajkutat felgyújtották. Napi 17 millió liternyi olaj égett el, miközben 3400 tonna korom került a levegőbe, és az oltás idegborzolóan lassan haladt: mindössze napi két-három kutat sikerült eloltani. Az akkori becslések szerint 2-5 évbe telt volna, mire minddel végeznek, ennyi idő alatt viszont annyi szemcse került volna a levegőbe, hogy egyes területeken akár 10 fokkal is csökkenhetett volna az átlagos hőmérséklet. Pont ugyanaz a hatás lett volna, mint a nukleáris télnél.

Ekkor jött képbe a Big Wind, amely koncepciója hidegháború szellemi terméke - a Szovjetunióban már a hatvanas években is létezett hasonló- , és arra szánták, hogy egy esetleges nukleáris csapás esetén el lehessen takarítani a radioaktív törmeléket. A gépet itthon építették az MB Drilling - a Kőolajkutató Vállalat jogutódja - megrendelésére. Súlya 45 tonna, percenként 6000 liter vizet tudott a lángcsóvába porlasztani, és napi tíz kút eloltása sem okozott neki gondot. Minden alkalommal majd’ 60 méterre közelítették meg az égő fáklyát, majd felpörgették a hajtóműveket, és az 1200 km/órás sugarat a lángokra irányították. Az oltás sebessége nyilván a kitörés méretétől is függött, de az biztos, hogy ha mozgóképben kéne analógiát találni az apokalipszisre, az így nézne ki. Őrült körülmények közé őrült gép kellett, és a Big Wind pont ilyen volt. 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.