Telefonról nyitni a garázst, a kaput? – most nyerhetsz hozzá egy kütyüt

2016.12.23. 14:00
51 hozzászólás

Már nem tudnám megmondani, mikor lett távirányítós az összes kapu a háznál. Úgy rémlik, először a háztól bő ötven méterre lévő kapuhoz való csoszogást untuk meg. Valamikor később aztán az egyik garázsajtó lett elektromos, megint pár év múlva pedig a másik. Az biztos, hogy már annak is legalább tíz éve, a kényelem pedig relatív: oké, hogy sok a megspórolt kézimunka, hogy nem kell kicammogni a vendégek/postás elé, de van helyette egy folyamatos logisztika a háromféle távirányítóval. Azaz már csak volt.

A Nold egy igazi garázscég. Startup, ha úgy tetszik, és erre a szemléletes példa, hogy az ügyvezető igazgató maga fogja a Makitát, miközben telepíti terméket a kapunkra. A kapu simán megy, a ki tudja már honnan szerzett Bosch-garázsnyitónk aztán kicsit megizzasztja a sokat látott Barna Ervint, de végül az is befogadja a Nold kütyüjét, én pedig megtehetem az első lépést az okos otthon felé. Letöltöm az appjukat, párosítom a telefont az új rendszerhez és kb. egy perc múlva arról nyitok minden kaput, garázst.

A kütyü, ami mostantól megkímél attól, hogy három távirányító fejben követése mellett teljenek a napjaim Nold Open néven fut; egy alig féléves termék, ráadásul teljesen magyar. Egy kis műanyagdoboz maga a hardver, azt elég rákötni a nyitó vezérlésére. Ervin azt mondja, a kínai rendszerek néha nagyon körülményesek, és úgy általában bele lehet szaladni ritka vagy bugyuta megoldásokba, de eddig nem találkoztak olyan kapu- vagy garázsnyitóval, ami ne lett volna kompatibilis a kütyüjükkel. Onnantól pedig, hogy a Nold Open rácsatlakozott a vezérlésre, a telefon pedig a Nold Openre, egy egyszerű kezelőfelületen keresztül ilyen simán megy minden:

Maga a kommunikáció Bluetooth 4.0 szabványon keresztül történik. Ez elvileg sokkal biztonságosabb, mint a wifi, és a közhiedelemmel ellentétben egész távolra használható. A háztól ötven+ méterre lévő kapu azért már határeset. A Galaxy S4-emmel még simán nyitom vele, a család szedett-vedett telefonállományával már vegyesek a tapasztalatok, de a garázs mindennel simán nyílik-zárul. A logisztikai nehézségeink szinteket zuhantak – kb. mint ebben a videóban:

Ervinék szeretnék, ha a lakossági vonal mellett teret találna a termék más piacokon, például logisztikai központokban, irodaházakban is. A szoftver okos, a kapu/garázs-hozzáférése napra, órára, percre osztogatható bárki számára, ami családon belül talán kevésbé hasznos, az ingatlan- és logisztikai iparban viszont annál inkább az lehet.

Azt persze Ervin is elmondja, nem találtak fel semmi újat, de ettől még a Nold Open, mint termék teljesen saját fejlesztés, és eddig szépen megy a felfuttatása. Októberben indult egy online közösségi finanszírozási kampányuk, ahonnan sikerült eddig több mint húszezer dollárt összekalapálni, és – részben az innen érkezett megrendelésekkel – már több mint ötszázat kiszórtak a termékből. Szép teljesítmény, de a célok persze sokkal nagyobbak. A cég épp egy szigorú auditálási procedúra közepén van, amin ha jól vizsgázik, bekerül az Apple HomeKit okos otthonos rendszerébe, ami gyakorlatilag több millió potenciális felhasználót jelent fél lépés távolságra.

Na, de a nyeremény, ha már ígértük. Az idei hiéna-kampány messze legértékesebb felajánlása a Nold 39 ezer forintos kapunyitója, amit most bárki megnyerhet, egy szakszerű telepítéssel együtt. A feladat pedig:

Ötleted sincs, milyen díszítést csinálj? Az a rossz hírünk, hogy ebben a Google vonatkozó keresései sem segítenek majd sokat, szóval légy kreatív. Nem fért fel néhány dísz a fára? Maradt egy köteg fényfüzér? Több maréknyi már az üres szaloncukros papír? Tele a kuka szép csomagolópapírral? Dobd fel őket a garázsajtóra, majd egy arról készült fotót egy képmegosztóra, és linkeld be ide kommentben. 

Mivel ez egy átlagosnál eszközigényesebb feladat, és nem várjuk, hogy a garázsajtón művészkedve töltsd a karácsonyt, hagyunk rá pár napot. A határidő december 31. este 21:00. Hajrá!