Semmi, csak egy megdöbbentő Lada

2017.06.07. 12:41
50 hozzászólás

Ahogy lassítottam a motorral, észrevettem a furcsa feliratot a csomagtartón. Nem az volt ráírva, hogy Lada 1600, vagy Lada 1500s, esetleg Zsiguli (cirill betűkkel), hanem a Gaál logó, meg még valami volt az emblémán. Létezett ilyen Lada-embléma? Nézzük már meg közelebbről. Más kollégákkal ellentétben nekem nincs Zsiguli-becsípődésem, de eleve ez az egyik legkedvencebb Lada-formám (a csúcs a szememben az ezerkettes kombi, azt bármikor ölelgetni tudnám), ritkán látni ilyesmit az utcán, gyorsan körbe is néztem. És ahogy egyre több részletet láttam, úgy lettem egyre értetlenebb.

Sehol elhanyagoltságra utaló méretes rozsdafolt, a kéderek és a díszlécek sincsenek összefújkálva festékkel. De nem gyári a fényezés, és láthatóan több helyen foltokban is javíthatták a kasznit meg a fényezést is, a kasztni vonalai ezzel együtt is szépen futnak. A hátsó lámpa kristályszerűen kirepedezett, fakult a színe, de a fényezés csillog. A Gaál-műhelyben készített tuning-motorra utal a típusjel helyére ragasztott felirat, de az első szélvédőn meg ott a piros matrica: az autó cseppfolyós gázüzemre átalakítva.

Belül sportkormány, fém pedálok, rövid váltókar, de a műszerfal repedezett, a kesztyűtartó fedeléből ki is tört egy darab. Valamikor régen alufelnikre cserélték a dísztárcsás acélokat, de nincs porrá ültetve.

A régi, A-val kezdődő rendszám is ki van már fakulva, a kilincseket sem ma furkálták ki a könnyítés érdekében – autósportban minden gramm megtakarításért harcolnak, így ha valamin lehet kicsit könnyíteni anélkül, hogy az alkatrész használhatatlanná válna, azt kifúrják. A felnit meg a kilincseket leszámítva szinte teljesen gyárinak tűnik kívülről az autó.

Látszik, hogy nem szoborként van tartva, használós autó. És lehet, hogy a garázsos autók tisztábbak, patikábbak, de ezen a kocsin nagyon is látszik, szeretve van, gondoskodnak róla. Nem majomszeretettel polírozzák-ápolják, de láthatóan minden szükségest megkap. Úgy tűnik, ez az autó évtizedek óta napi járós kocsi. Talán valamikor egy Metabond-ügynöké lehetett, annyi a vonatkozó matrica rajta. Ahogy így elnézem, ez a Lada a mindennapok keményen dolgozó kise.. izé, autója.