Mazda 6 olcsón? Csalnak, de lebuktak!

2017.09.13. 17:54
19 hozzászólás

Tudtuk, hogy itt ólálkodnak körülöttünk, mert ti, lelkes Totalcar-olvasók több levélben is megírjátok, ha gyanús hirdetést találtok használtautó-keresés közben. A legújabb találat különlegessége, hogy ebből sajnos nem lóg ki eléggé a lóláb, ezért bemutatom a mögötte lappangó módszerrel együtt, mielőtt valaki azt hiszi, 1,2 millióért lesz egy kilencéves ép és szép Mazda 6-osa, ha gyorsan átutal 500 ezer forintot valakinek, akiről szinte semmit sem tud. Autója nem lesz, de pénze sem.

screenshot-www.

A Becsületesnepper négy éve írt először ezekről a derék srácokról, akik teljesen napokat görnyednek végig a számítógépük előtt és szorgalmasan töltögetik fel az autóhirdetéseiket mindenféle nemzetközi oldalakra. Ahogy látom, elsősorban a mobile.de-t szeretik.

Idén hozzám futott be egy, majd az első cikk után egy sor újabb történet, amelyekben sajnos többeket megrövidítettek néhány ezer euróval azok a bűnözők, akik viszonylag olcsón, de nem gyanúsan olcsón hirdetnek meg főként idősebb tehát alacsony átlagáron pörgő német autókat, és várják a közép-európai vevőket. Sajnos azok jönnek is, és öntik a pénzt a feneketlen kútba.

Mindez fizikailag a határainkon túl a virtuális térben zajlik, bár most hogy ezt leírtam, már nevetek, hiszen az interneten nincs jelentősége semmilyen határnak. Illetve mégis. Amikor külföldről akarsz autót vásárolni, sokkal kevesebb releváns információból indulhatsz ki, mintha a szomszéd kerületben találnál egyet. Nem ismered az országot, a helyi eladási szokásokat, az adminisztráció pontos menetét és a szállításos vásárlás velejáróit.

24506708 640x480 1501143166

Mindezekkel azok sem feltétlenül vannak tisztában, akikre ma egy ismeretlen illető várakozott a magyar Startapró.hu nevű ingyenes apróhirdetési oldalon. Egy olvasónk itt botlott bele ennek a képeken szép, 2008-as Mazda 6 Sportkombinak a hirdetésébe. A kétliteres, kézi váltós dízelben kevesebb mint 160 ezer kilométer van, ami tulajdonképpen hihető. A történet folytatása viszont nem az, viszont legalább tanulságos.

Az olvasó éppen ilyen autót szeretne, ráadásul gyorsan. Nem fordult azonnal sarkon, amikor meglátta az 1 millió 220 ezer forintos árat, ami a hasonló Mazdákénál körülbelül félmillióval alacsonyabb. Ez nagyon nem az a kiröhögöm és továbbmegyek szint, mint a tőlünk lopott képekkel próbálkozó szerencsétlené, aki korábban egy Volkswagen Golf VII-est, majd néhány hete egy hamvas Nissan Juke-ot hirdetett meg a Hahun, 500 ezer forintért.  

Mivel a mai Mazda hirdetésének alján szereplő telefonszámot tárcsázva sípszó hallható, az olvasó írt a rendszer saját üzenetküldőjén keresztül a feladónak, aki néhány órán belül válaszolt. Rögtön magyarázkodással indított, elnézést kért a gyér magyarsággal megfogalmazott mondatok miatt, de mint írja, brit állampolgár aki Google-fordítót használ. Javasolta, hogy a továbbiakban angolul folytassák. Így is tettek, innentől viszont folyékony angolsággal tolta a mesét a vásárlás feltételeiről. 

Eszerint az autó Manchesterben parkol, de magyar papírjai vannak (persze a hirdetésben gondosan letakarták a rendszámokat). A vásárlás egy szállítmányozó cég, az Escrow Company segítségével szeretné intézni, mert azt mind a vevő, mind az eladó szempontjából megbízhatónak tartja. 

Apropó megbízhatóság. Ha rákeresünk az Escrow nevére, a Google tucatjával ontani fogja a baljós információkat. Egyrészt, bár a cég a jelek szerint létezik és valóban szállítmányozással foglalkozik, rengetegen megszívták vele, mert nem megbízható. Nem szállít időben, vagy egyáltalán. Innentől kicsit összefolynak a szálak, mert bár az Escrow honlapja létezik és működik, sőt azon külön felhívják a figyelmet arra, hogy nevükkel sokan visszaélnek, nem vagyok benne biztos, hogy nem eleve arról van szó, hogy ők is fedezni akarják magukat a bebukott ügyeikben. 

Ha mélyebbre ásunk, találunk olyan áldozatot is, aki pontosan ugyanazt az utat járta be, mint amelyre bárkit nagy erőkkel terelne a Startaprón Mazdát hirdető ismeretlen. Tehát kéri a vevő személyes adatait, nevét, lakcímét, ilyesmi, hogy ezek birtokában leadja az autót az Escrownál, majd a cég megszervezi a tréleres szállítást háztól-házig. Az autó aktuális földrajzi helyzete tracking-kóddal követhető egy térképen, a vételárat pedig két részletben kell átutalni a szállítmányozó cégnek, amíg az olcsó Mazda utazik a kedves vevő otthona felé. Ha nem tetszik az autó vagy bevizsgálás után mégsem szeretné megvenni, visszaküldheti és visszakapja a pénzét, szól az ígéret. 

24506710 640x480 1501143200

Mielőtt én is írtam a hirdetőnek, gondoltam, felhívom. Miért csak 1,2 milliót kér ezért ez a csodás autóért? Van esetleg több is ott, ahonnan ez jött? Ezeket kérdeztem volna tőle, elvégre ki ne szeretne egy jó Mazda 6-ot, a reális áránál félmillióval olcsóbban? Csakhogy a megadott számon engem is sípolás fogadott, ezért gyanút fogtam és rákerestem a neten. Nem csoda, hogy egésznap nem veszi senki a telefont, hiszen ez a Gödi polgármesteri hivatal faxszáma. Gyanítom, nem ők árulnak Mazdát, Manchesterben. Még várom az írásos választ az üzenetemre, mellyel update-lem majd a posztot, ha megjön. A fentiek alapján ez csalás és nem más. A korábbi cikkemből megtudhatták, hogy a felkészültebb pénzvadászok még azt is hajlandóak elbábozni az áldozatnak, hogy az autó úton van: kap térképrészletet, rajta a félig kifizetett autó aktuális helyzetével. Ettől megnyugszik és már küldi is a második részletet. 

A jelek szerint nálunk is divatba jött az apróhirdetési csalás kicsiben és nagyban egyaránt. A lopott képekkel doldgozó illető ma egy tavaly tavasszal gyártott, kék Mercedes C 250 T BlueTec-et hirdetett. A képeken ott volt a rendszám, azokat az Autoblog nevű magyar autós oldal tesztjéből lopták. Mi nem ismételjük ezt meg, így ezúttal csak a saját, majd kollégátol kapott mobillal, később vezetékessel, illetve egy búgó hangú kolléganő felkérésével kivitelezett telefonos próbálkozásaim után nem sokkal törölt hirdetés screenshotját hagyom itt, e szép nap örök mementójaként. 

mercedesc250

Tanácsaim, röviden:

-Nincs nagyon olcsó használt autó, csak vacak, vagy semmilyen

-Nincs olyan élethelyzet, amikor ilyen gyanús információk alapján érdemes volna elküldeni akár félmillió forintot egy jó vétel reményében

-Magyarországon is egyre többen próbálnak hamis tartalmú hirdetésekkel pénzt keresni. A kamuhirdetések intellektuális színvonala változó, így célközönségük, potenciális áldozataik köre is. Ez nem jelenti azt, hogy ezekért az emberekért nem kár, így időről-időre megrázzuk a kolompot, hátha a veszélyeztetettek is elérik a vészjelzéseink és nem engedik csőbehúzni magukat. 

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.