Amikor nem sikerül Szabadon szerelni

2017.12.03. 16:36 Módosítva: 2017.12.04. 14:06
18 hozzászólás

Csináljuk a Szerelj szabadon sorozatot, ahol megpróbálok autót szerelni. Nem az átképzés a cél, hiszen mindig is érdekelt a dolog, meg a forgatások alatt legalább felügyelt módon rontok el autókat. Pár hete kiváló külsős szerzőnk, Pere Laci 1,9-es TDI Octaviájában cseréltem termosztátot. Kapóra jött, hiszen hónapok óta alig akart bemelegedni, vagyis jó eséllyel még egy rossz termosztátot is lehet szemléltetni a kamerának. A szereléshez alapesetben egy új termosztát és egy tömítő gyűrű kell, viszont, amikor a forgatáson kibontottam a termosztát dobozát, csak a termosztát volt benne, a tömítés nem.

A régi tömítést mégsem rakhattuk vissza, hiszen megette az idő, ezért a Szereldmagad műhely készletéből vettünk ki egy méretben stimmelő darabot, majd azzal szereltem össze. Lement a forgatás, majd Lacival a következő üzenetet váltottuk: 

lac1

Eltelt pár nap, megjelent a videó, majd Laci írt, hogy az autójából folyamatosan csöpög a hűtővíz. Belém is állt rendesen az ideg, elvégre szívesség alapon kértem kölcsön a kocsit, ráadásul a Csótány és a szakrális BMW mellett ez a Pere-garázs egyetlen, minden nap hadra fogott darabja. Bár Zomborácz Iván azt javasolta, hogy mutassam meg a kaput, mint a garancia hatótávját, de inkább összeszerveztem egy randit a műhelyben.

Leengedtük a vizet, majd felmértük, hol a hiba, és a felvezetésből talán már kitalálták, a termosztát tömítése nem látta el a feladatát. Mivel jóval este hat után voltunk, esélyünk sem volt másik tömítésre, így hazavittem Lacit, az Octaviát pedig ott hagytuk a Szereldmagadnál. Másnap a műhely velünk nyitott, addigra a tömítés is megjött, azon melegében bepattintottuk.

lac2

Itt jöttem rá a problémára: az univerzális tömítés kör keresztmetszetű volt, míg a gyári négyzetes. Ezt a szerelésnél elintéztem annyival, hogy biztos az idők során deformálódott el. Természetesen az új tömítés is négyzetes volt, így a tanulságot mindenki levonhatja. Az Octavia pedig azóta sem küzd inkontinenciával.