Amikor ablaktörlő akarta amputálni apám kezét

2018.03.03. 11:42 Módosítva: 2018.03.03. 16:14
19 hozzászólás

A kilencvenes évek legelején történt. A mobiltelefonok akkor még akkorák voltak, mint egy aktatáska, csak kevesen engedhették meg maguknak, azok meg még azért is fizettek, ha őket hívták. Szóval kicsit nehezebben áramlott az információ, ezért csak este, mikor az öregem hazaért, tudtuk meg, hogy egy békés délutáni szerelgetés majdnem a kezébe került.

Laza nyári bütykölésnek indult a dolog, apám Robi haverjának a Clióját kellett átnézni, mert nem működött az ablaktörlője. Nem szimpla Clio volt, hanem a kisautó-tápláléklánc csúcsáról vicsorgó Clio 16V. (Atyaég, de elképesztően dögös autó, most, hogy nézegetem a képeit, irtózatosan bizseregni kezdett az eziskell-központom.) Mivel a kisautót még külföldön, szinte vadiújan sikerült valakinek tetőre raknia – na igen, sok lóerő, csatolt lengőkaros futómű –, és itthon, nagyon gondosan-alaposan, de apróra szétszedés után tették újba, érdemes volt töviről-hegyire átnézni a kábelezést és a mechanikát is. Szóval, géptető fel, mehet a hibafeltárás.

Apám a szélvédő alsó pereme felől, a motortér irányából támadott, ott nézegette, mi okozhatja a hibát. Először persze csekkolták a biztosítékot – most próbáljad! Aztán kábel mozgatás – most próbáljad! Aztán jött a mechanika, matatás-mozgatás segítségével ellenőrizte, nm ugrott-e szét a mechanika. Viszonylag kényelmesen befért a kézfeje, megmozgatott mindent, jónak tűnt – most próbáljad!

Azt nem tudom, mi keltette életre a berendezést, de az ablaktörlőmotor beindult, elkezdte mozgatni az erős rudakat. Az ember nem gondolná, de az a motor, amit az ablaktörlő karokat mozgatja, bitang erős, komoly áttétel van a házában, ha valami az összekötő rudak közé kerül, azt kíméletlenül kezelésbe veszi. Apámnak a kézfeje volt éppen rosszkor rossz helyen, igen randa sérüléssel lehetett a sebészetre rohanni. Mondjuk bitang mázlija volt, csak a bőrt nyúzta le a mechanika a mancsáról, ha kicsit nagyobb a keze vagy szűkebb helyre keveredik, esetleg csak az ujjait kapja el a gép, csúnya törés vagy amputáció is lehetett volna a dolog vége.

Érdemes észben tartani, hogy nem csak az ablaktörlő, de az elektromos ablakemelő mechanikája is komoly erővel működik. Ha az ember ezeket szereli, mindenképp nagyon kell figyelni, rohadt kényelmetlen, amikor már a tízig számoláshoz is le kell venni a cipőt-zoknit.