Napi cukiság: így csinálták a Matchboxokat ötvensok éve

2018.08.21. 17:25
17 hozzászólás

Volt idő, amikor még nem Kínában készült minden játékautó. 1962-ben még biztosan nem, az akkor kilencéves Matchboxot például egy London közepi kerületben, Hackney-ben rakták össze, festették. Sőt, előtte még ugyanott megrajzolták, ősmodellt, öntőformákat faragtak, ahogy a British Pathé kis videójában látni. 

A Matchbox talán igaz eredettörténete szerint a Lesney cég egyik tulajdonosának lánya a házirend szerint csak olyan játékot vihetett be iskolájába, ami belefér egy gyufásdobozba, így Jack Odell legyártatott neki egy kisméretű úthengert. Innen az első lépés és a név is. (Ha érdekel a teljes sztori, a Wikin hosszú cikk van róla) Ez volt 1953-ban, a hatvanas évekre már a fél bolygón Matchboxot tologattak a gyerekek.

Van a British Pathé achívumában egy 1965-ös videó is Hackney-ből. Nagy erőlépés mondjuk nem látszik a három évtől, de hasonlóan aranyos az is, meg itt egy kicsit többet látni az ősmodell készítéséről is, arról a fából faragott prototípusról, amiből aztán az öntőformákat csinálták.